AJÁNLÓ
 
00:00
2015. 11. 23.
Barcelona - Real Madrid 1-2 Fájdalmas esténk volt. Fájt Cruyff, fájt a Suárez...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2015. 11. 23.
Barcelona - Real Madrid 2-1
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2015. 11. 23.
Vagy még tán az sincs. Legalábbis olyan. Jól jellemzi a szitut, hogy Iniesta volt a legnagyobb...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2015. 11. 23.
Régen nem volt ilyen, de nem mi vagyunk a favoritjai a hazai Clásicónak. A tavaszból...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2015. 11. 23.
Ha újabban azon filozofáltunk, hogy a korábbi évek Barcájából alig maradt valami,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Négy katalán gombóc, por favor

0 komment

Amikor Ra-ra-rafa Benítezt kinevezték a Real élére nyáron, és betették neki ezt a 2009-ben készült videót azzal a felkiáltással, hogy valami ilyesmit szeretnének majd látni, akkor ott félreértették egymást, azt hiszem. Baromira félreértették egymást.

 

Luis Enrique bevállalta, kibekkelte, kisakkozta és megcsinálta. Mármint nem ezt a meccset, hanem a szezon elejét. Tudjuk jól, hogy ha egy ilyen hitvány nyári felkészülés után a csapat azonnal jó formába kerül, annak később meglesz a böjtje. Azt csak úgy lehet, ha nincs rendes alapozás, hanem majd lesz valahogy alapon fejest ugrunk a szezonba. Nem mondom, hogy az egy eleve halálraítélt forgatókönyv, és a szurkolók is jobban szeretik, ha nem kell szeptemberben szétkaparniuk a fotel karfáját, de talán biztosabb út a sikerhez, ha tisztességesen felkészülünk fizikailag.

Hogy ez megtörtént-e, ez áll-e a csapat fejlődéstörténete mögött, arról persze csak találgathatunk, de azért legalábbis gyanús. Akárhogy is, Lucho kihegyezte a fiúkat a klasszikusra - Messi nélkül, válogatott szünet után, egy hangyányit megbolygatott kezdővel.

De nem lehet elmenni szó nélkül az ellenfél fogalmatlansága mellett sem. Szeretném azt gondolni, hogy ez a reális tudásbeli különbség a két csapat között, de ez nyilvánvalóan nincs így. Ilyen zakónak mindig egyéb oka is van, és én nem tudok másra mutogatni, mint újdonsült kedvenc Real-edzőmre, a parádés cserék nagymesterére, Rafa Benítezre.Clásico Real Barca bajnoki értékelő pincér

A mérkőzés utáni nyilatkozatok elárulták, hogy a Real labdabirtoklásra készült. Ezt alapból nem tudom hova tenni. Egyrészt szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy ez ellenünk elég nehéz misszió, nem lehetetlen, de a Real kerete nem igazán erre van felépítve. Másrészt ha mégis a labdabirtoklás a terv, annak az alfája és omegája a pivot, a passzoló védekező középpályás. Erre Kroos és Modric is alkalmas lehetett volna, de semmiképp nem úgy, hogy összesen ketten vannak a középpályán...

Az általában óvatos Benítez óriási rizikót vállalt a négy támadóval, pláne úgy, hogy Benzema formájáról maximum sejtése lehetett - hát, nem hiszem, hogy erre számított, amit kapott... Mindezt tetézte Bale posztja, aki ugyan remek játékos, de igazából egy szegény ember Ronaldója, és mint ilyen, tizes poszton totál haszontalan - ellenben mondjuk a javarészt a szélre száműzött Jamesszel. Teljes kavarodás, aminek láthattuk az eredményét: a Real támadósora kergette a labdát, amit a Barca védelme jobbára könnyűszerrel hozott át rajtuk - felteszem Rafa az ellenkezőjére bazírozott. Összességében én feltétlen a Real túlzottan optimista játéktervében, és az abból származó pehelysúlyú középpályás jelenlétükben láttam a nagy különbség okát - pedig a Modric-Kroos duó, ha megfelelő támogatást kap, azért nem mindennapi játékerőt képvisel.Clásico Real Barca bajnoki értékelő pincér

Illetve nem tudom kihagyni, szegény Ramosba muszáj beletörölni a lábam: pokoli fogalmatlan védekezést mutatott be, néhány trademark taplósággal megfűszerezve. Az ő játéka is ékes bizonyítéka, mennyire bölcs dolog volt Messit a padon hagyni, a Clásico nem az a meccs, ahol félsérültek villoghatnak.

Mindenesetre fantasztikus mérkőzésen vagyunk túl, nem vitás. Megmondom őszintén, nekem még mindig szokni kell Lucho direktebb stílusát, annyira belém égett a brutális labdabirtoklás az évek alatt, hogy sokszor meglepődök mérkőzés közben, hogy már megint 2-0 ide, pedig még igazán be se szorítottuk őket... Ennél már csak a "globális" meglepetés nagyobb: éppencsak belejöttünk a játékba, volt két-három jó meccsünk, és máris négy (hat - nézőpont kérdése) egység az előny? Lehet, hogy ez az év megint jobb lesz, mint amit előzetesen vártam?!Clásico Real Barca bajnoki értékelő pincér

Bravo (9) - Ronaldo ziccerét lazán kifejelte.

Alvés (8) - Amikor Dani a csúcson volt, simán tüntette el a pályáról Roncsikát úgy, hogy közben még folyton lesen volt az ellenfél térfelén. Most érzésem szerint kellett hozzá a totál homály portugál is, de ez a lényegen nem változtat.

Piqué (8,5) - Benzema 15 sikeres passzából 5 középkezdésből született [stat by optavigvik], szóval elég jól takarítottak ott középen. Az elején elcsúszott egy libafoson, aztán viszont annyira belelendült, hogy utat engedhetett a bosszúvágyának is, de Munir végül széttrollkodta a tökéletes dézsa vűt, pedig biztos megráncigálta volna lefelé a mezét megint. Kulcsszerepe volt abban, hogy a Real szándékolt letámadása finoman szólva is becsődölt.

Mascherano (-) - Korán jött a kényszerű csere. Pedig az a Pinto-féle kamumonokli a napsütés ellen nagyon ott volt, mikor fogdosta a micsodáját, már egy pillanatra azt hittem, feltámadt a Jacko, és egy részen kilátszik a régi bőre. (A hírek szerint semmi komoly.)Clásico Real Barca bajnoki értékelő pincér

Alba (8,5) - Volt pár eléggé reménytelen meccse a közelmúltban, de ezt most nagyon odatette. Nem csak a szokásos ingajáratként funkcionált a vonal mellett, hanem többször, amúgy alvésesen befele tört labdával, avagy anélkül - ebből lett egyébként a negyedik gól is. Ő volt az egyetlen, a kezdőcsapatokban szereplő szélső védő a pályán, akinek a neve nem da Silva.

Busquets (8,5) - Az összecsapás egyik kulcsa volt, hogy James és Bale labda nélkül is annyira el voltak foglalva a nem létező kombinatív támadójátékuk cifrázásával, hogy Busi az idő nagy részében tök üresen szervezhette a játékot, és cincálhatta szét Kroos és Modric idegeit. Folyton Xavihoz hasonlítgatjuk, uncsi már, de azért leírom, hogy sokadjára bizonyítja, mennyivel rugalmasabb taktikailag, mint a nagy előd.

Rakitic (7,5) - A középpályások közül egyedüliként egy kicsit halványabbnak éreztem, nyilván a sérülés után még nem volt tökéletes állapotban, és Sergi Roberto is nagyon közel játszott hozzá, sokszor elvéve a szöszi kenyerét.

Iniesta (9) - Nem tudok a jóízlés határain belül nyilatkozni róla.Clásico Real Barca bajnoki értékelő pincér

Sergi Roberto (9) - Az első gól előtti megiramodása annyira Messit idézte, hogy szerintem Ramosnak már akkor becsurgott egy adag. Később azért erősen alibiszagúvá vált a játéka, de a magas pont akkor is jár neki, a kulcsfontosságú assziszt miatt, illetve azért, mert gyakorlatilag bármelyik poszton képes hozni magát, és ezt a flexibilitását most is vastagon kihasználtuk: mást ne mondjak, nagyon fontos volt az, hogy Marcelóval szemben felvegye a kesztyűt, és ezt a feladatát (is) szinte hiba nélkül megoldotta. (Biztos ezt szúrta ki Benítez, hogy Marci esélytelen itt.)

Suárez (9) - Az utóbbi 10 évben minden valamirevaló Barca-támadó legalább egyszer beárazta Ramost egy Clásicón. Továbbvitte ezt a szép hagyományt - úgy a maga, lajosos módján.

Neymar (9) - Tényleg nincs Cé szintjén. Jóval fentebb van. És ezért most kurvára utálni fogtok, hogy pont most, és pont ide, de azért megkérdezem: Aranylabda?Clásico Real Barca bajnoki értékelő pincér

Mathieu (8,5) - Még így is a három legnagyobb Real-helyzetből kettő fejes volt, de nagyon jó, hogy van egy ilyen keretemberünk, aki ennyire masszívan kinőtt a fűből. Többször ekéztük, hogy milyen suta-buta - nincs más mentségem, mint elegánsan mutogatni Bendakra, hogy ő találta ki.

Messi (-) - Elbírtuk, hogy beállt... Volt akinek nagyon tetszett a játéka, nekem kevésbé, de igazából ezen most totál felesleges vitázni. Két hónap kihagyás után fél óra alatt azért bőven hozott annyit, mint Ronaldo az egész meccsen, és ennél csak jobb lesz.

Munir (-) - Talán visszaküzdi magát egy kellemes kiegészítőember szintjére. Amikor kényszerből felhívta a nagyok közé Lucho, és kényes szituációban talált egy szép gólt, talán nem tudta helyén kezelni az eseményeket. Mostanra persze totál átestünk a ló túloldalára, semmi önbizalma nem maradt, de egyszer át fog ez szakadni. Mondjuk a leendő klasszist én nem látom benne továbbra sem, de egy jó keretbe nem csak sztárok kellenek.

Real Madrid - Barcelona 0-4 (0-2)


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek