AJÁNLÓ
 
01:00
2014. 11. 18.
Ha eddig tűkön ülve vártátok a kvíz következő megoldásos posztját, hát nem kell tovább...
A bejegyzés folyatódik
 
01:00
2014. 11. 18.
Tegnapelőtti ígéretünkhöz hűen rögtön folytatódik is a Barca-suli, postagalambunk meghozta...
A bejegyzés folyatódik
 
01:00
2014. 11. 18.
Biztos sokan emlékeztek, hogy blogunk tyúkszaros kis életében egykor milyen fontos szerepet...
A bejegyzés folyatódik
 
01:00
2014. 11. 18.
FC Barcelona - Málaga 0-1 Megint úgy indultunk neki, hogy a tabella élén tölthetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
01:00
2014. 11. 18.
Athletic Bilbao - FC Barcelona Bánhatja, aki az előfordulási gyakoriságot figyelembe...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barca-suli – 1. forduló megoldókulcs és osztályzás

0 komment

Éppen egy hete, november 10-én volt a beküldési határideje a kvízünk első fordulójának, kvízben pedig a meccsekkel ellentétben nem rögtön másnap, hanem csak most értékelünk. A vállalkozó kedvű versenyzők száma ugyan alulmúlta a várakozásokat, a megoldások minőségére viszont már nem lehetett panasz. Voltak visszajáró vendégek és újoncok is a megoldók között, reméljük, hogy mind a négyük folytatni kívánja a kvízkedést a továbbiakban. Eredetileg a második fordulót is most akartam közölni, viszont annyira hosszú lenne úgy a poszt, hogy lefagyna a gépem kevesen olvasnák végig. Így hát második forduló pár napon belül érkezik majd, ezúttal csak két kérdéssel.

1.feladat

V. Ince pápa regnálása idején sötét fellegek borultak Katalóniára. Ottokár, az önjelölt király bevette magát várunkba Károly király mellé, szégyent hozva a dicső honfitársakra, mert elméje, ereje és elszántsága kevésnek találtatott. Mondd meg, ó bölcs culé, kik ellen lépett harcba az almezei csatatereken eme dicstelen, azóta is ezzel hencegő lovag?
Ahogy abba bacsi77 a kommentsorban véletlenül beletrafált, a feladat Vincze Ottóról szólt, ennek kitalálásához szerepelt segítségként a V.Ince és az Ottokár név is. A klubtörténelem szempontjából kevésbé szép emlékű 1997-es évben (sötét fellegek Katalónia felett) egy fél szezon erejéig játszott kölcsönben a Barcelona B-ben (az almezei csatatereken), ahol Károly király, azaz Carles Puyol csapattársa volt. A csapat edzője a képen szereplő Juande Ramos volt ekkor, aki mellesleg a képen stílusosan egy V betűt mutat. Hogy miért lett azóta is ezzel hencegő lovag, azt bizonyára mindenki tudja, aki látta már őt a „katalán futball szakértőjeként” Sport TV-s közvetítésekben, neve alá kiírva, hogy „a Barcelona egykori játékosa”. A dicső honfitársakra, azaz a híres és sikeres magyar Barca-játékosokra szégyent hozott, ugyanis a fél év alatt csupán két meccsen lépett pályára csereként, amiből ráadásul egyszer ki is állították és utána öt meccsre eltiltották. A kérdés erre a két meccsre vonatkozott, a két ellenfelet kellett kikeresgélni, akik pedig az Albacete és az Ourense voltak.

Hogy előre ne lőjem le, ki kapta a legtöbb pontot, a beküldési sorrend szerint jön a részletes értékelés.

Töci: Kicsit félreértette a feladatot, mert a kérdés alanyának nem Vincze Ottót, hanem Juande Ramos edzőt tekintette. Ennek ellenére a szezon, Puyol és Vincze Ottó csodaszép 56 perc játéka szerepelt a megoldásban, a kérdésre válaszként pedig a Barca B-vel egyetemben kiesett Real Madrid B, Almería és Écija nevét adta meg. 5/2,5 pont.

Faja1124: Jól megadta a két csapat nevét, az utalások (Puyol, Juande Ramos, sötét fellegek) és Vincze Ottó kevésbé sikeres „pályafutásának” leírása is stimmelt. A dicső honfitársak és a hencegés kihagyása ugyan nem igazán nevezhető hibának, de mivel volt szebb megoldás, és köztük valahogy különbséget kell tenni, és egyébként sem szoktunk Messiéknek sem túl gyakran maximális pontot osztogatni, ezért lett az ő megoldása 5/4,5 pontos.

FunkyMonk: Az ő megoldása tökéletes volt, jobban nem is lehetett volna megválaszolni, pedig azt írta nekünk, hogy ez volt a legnehezebb kérdés: Vincze Ottóról van szó, 1997. januárjától 1997. júniusig volt az FC Barcelona B csapat tagja. Azért sötétek a fellegek, mert a Barca B ekkor csúszott lejjebb egy oszályt a Segunda Divisionból 7 nyert, 13 döntetlen és 18 vereség mutatóval Juande Ramos (a képen) vezérletével. Ottó itt játszott egy csapatban Puyollal (Károly király), de csak 2 meccsen. 1997. március 8-án az Albacete, egy héttel később pedig az Ourense ellen cserélték be, de kiállították és 4 meccsre eltiltották (szégyent hozva a dicső honfitársakra, mert elméje, ereje és elszántsága kevésnek találtatott - a dicső honfitársak Kubala, Kocsis és Czibor). Azóta is azzal henceg lépten-nyomon, hogy játszott a Barcában, és csak egy hajszál választotta el attól, hogy egy csapatban játszon az El Fenomeno-val.” 5/5 pont.

kmarcel: Egy újabb hibátlan válasz, ahol részletesen le lett írva Ottokárunk karrierjének minden egyes másodperce. Helyesen megadta a sötét fellegek, a dicső honfitársak és a Károly király jelentését, és részletezte a két meccset is, amelyeken Vincze Ottó játszott. Végszóként iderakjuk kmarcel rövid történetét arról, hogy milyen könnyű is félrevezetni valakit egy ilyen feladattal: „Bár V. Ince pápa és II. Ottokár cseh király kortársak voltak a 13. században, de sehogyan sem akart összeállni a kép, és ami még jobban tetőzte az egészet Károly királyt sem találtam ebből a korból. (Így a megoldást ismerve, már elég naív próbálkozásnak tűnik, de valahogy el kellett indulni.) Lassan feladva ennek a feladatnak a megoldását (ezt oldottam meg utoljára) a sajtó tele volt azzal, hogy Görbicz Anitánk kihagyja a hazai rendezésű EB-t, mivel várandós. Kitől is lehet a gyerek, ki a férje, ilyen és ehhez hasonló kérdések vetődtek fel bennem. Vincze Ottó volt a válasz, hát persze a srác, aki megjárta a Barca B-t, azóta is ugye "ezzel henceg" 5/5 pont.


2. feladat

A fenti egyszerű szöveg biztosan egyértelmű számodra, tudós culé, na de ezt válaszold meg: hány aminosavból áll az az egyszerű polipeptid, amire ez a részlet vonatkozik, és vajon miért került kvízünkbe ez a kérdés?

Elsőre bonyolultnak és megoldhatatlannak tűnhetett a feladat, viszont ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit: másra nem nagyon volt szükség a megoldáshoz, mint alapszintű internetezési skillekre. A szöveg ugyanis a katalán wikipédiából van egy az egyben kivágva, amit nehezítésként képként tettünk fel, hogy ne legyen elég bemásolni, hanem be is kelljen gépelni mondjuk Google-be. Az eredeti szöveg megtalálása után katalán nyelvtudás híján át lehetett kattintani magyar nyelvre, és megmondani, hogy melyik vegyületről van szó. A válasz a növekedési hormon (GH) volt, amely 190 aminosavból áll, és azért került a kvízbe, mert Messinek ebből a hormonból volt hiánya gyerekkorában, és ennek a betegségnek a kezelését fizette ki neki a Barcelona.

Ezt a feladatot négyből hárman is úgy oldották meg, hogy abba nem lehet belekötni, Töci, FunkyMonk és kmarcel is megkapta  6/6 pontot.

Faja1124 a megoldástól igencsak messze járt, és sokak számára katalán kínai lehet az általa beküldött válasz: „A polipeptidek 10-nél több aminosavegységből álló peptidek. A katalán szöveg pedig az alternatív spiclingről szólt, ami a génexpresszió egyik szabályozott folyamata. Ezen folyamat során a génből kivágódhatnak bizonyos exonok, amelyek így nem vesznek részt a végső, transzláció előtt álló messenger RNS képzésében. Ebből az következik, hogy azok a proteinek, amelyek alternatív splicing-on átesett mRNS-ről képződtek, különbözhetnek aminosav szekvenciájukban, és ezért még biológiai funkciójukban is annak ellenére, hogy egy génről íródtak át. Ez pedig azért került a fociquizbe, mert arra utal, hogy a LaMasia termékei között is lehetnek eltérések, különösen igaz ez az Alcantara testvérpárra, akik bár testvérek, stílusban és elszántságban is különböznek.”  A következtetés maga nem rossz ötlet, de azt azért kekeckedve hozzátenném, hogy az alternatív splicing során nem az exonok, hanem az intronok vágódnak ki a génből, és az exonokból épül fel az mRNS. Sajnos mivel az eredeti katalán szövegnek viszont köze nincs ehhez a folyamathoz, ezért ez 6/0 pont.


3. feladat

A verseket nem másolom be ide, mert a megoldókulcsban minden, a megoldás szempontjából lényeges részletük szerepelni fog.

X verse: A vers Cristian Tello barátnőjéről, Lorena Lopezről szólt. Részletesebben, hogy mi mit is jelölt benne:

Neved is mondja, tolvaj vagy – a Lopez – lop ez szójáték

Imádlak, mint hű ebet – mindketten odavannak a kutyákért

15 voltam, te 14 – amikor megismerkedtek

Most bőrünk rajza is ugyanaz – egyforma tetoválásokat készíttettek

Mosolyod is kész lett mára – sokáig fogszabályzót hordott

Egyetemes kisleány – egy barcelonai egyetemre járt

Nővérkém barátja – Lorena és Tello nővére, Jennifer jó barátok

Gyermekemnek anyja – 2014 márciusában született első gyermekük, Carlota

 

A fent említett sorok közül 1 vagy 2 hiányzott Töci és kmarcel megoldásából, így ők 3/2,5 pontot kapnak.

Faja1124 a fentiek közül hármat hagyott ki, így ő 3/2 ponttal végzett.

FunkyMonk megoldása szerint a vers nem Tellótól, hanem Messitől származott, és Antonella Roccuzzónak írta. Ennek alátámasztásául: Messi is egy évvel idősebb Antonellánál, van egy közös gyermekük, mindkettejüknek van egy tetoválása Thiago nevével, Antonella egyetemet végzett élelmezés és dietetika szakon, és 5 éves koruk óta ismerik egymást (nélküled egy tapodtat se). Mivel elég ügyesen ráhúzta a verset Messire, noha eredetileg nem róluk szólt, ezért kap 3/1 pontot.


Y verse: A vers első sora ebből a zeneművészeti remekműből származik, utalásként arra, hogy a verset Pedro „írta” Carolina Martinnak.

Juvenil voltam, te meg szurkoltál baromira – "Pedro akkoriban a Barça juvenil csapatában játszott, a harmadosztályban. Az összes meccsére elmentem."

Tizenhét voltam, te meg öttel több tíz éve – 2004 óta vannak együtt, Pedro 17, Carolina 22 éves volt

Barca-meccs után videót néztünk mi kéjjel – együtt elemezték ki a meccseket

Babánk mégis lett – felszab ünnepen – 2013. április 4-én született meg első gyerekük, Bryan

Kicsi könyvelőm, neked én tartozom, te követelsz – foglalkozása könyvelő

Ha úgy is neveznek – de csak hátul -, mint a Montoyát – vezetékneve megegyezik Montoya keresztnevével

 

Töci és FunkyMonk tökéletes megoldást küldött be, így ők 3/3 pontot kapnak.

Faja1124 megoldása kicsit rövidebb volt, neki 3/2,5 pontot adtunk.

kmarcel megoldása viszont sajnos nem jó, mert ő ezt a verset tulajdonította Messinek, erre viszont nem húzható úgy rá, mint az előzőre. 3/0 pont.

 

Z verse: Daniella Semaanról szól, Fabregas barátnőjéről.

Díszíti sémi-sor testemet

(…) rám égették eskümet – Cesc karján egy arab írás látható: "D, örökké tied az életem"

Gazdag, dús kincse Föníciának – Daniella Libanonból (régen: Fönícia) származik

Tucat forrás – 12 év korkülönbség van köztük

Frigyünk fénye – közös gyermekük Lia Fábregas

Tak (...) Tuk – a szójáték Daniella előző férjére, Elie Taktoukra utal

 

Töci sem a korkülönbséget, sem a kislányt nem említette, ezért 3/2,5 pontot kap.

Faja1124 tömören, és így kissé hiányosan adta meg a választ, ezért 3/2 pont jár.

FunkyMonk válaszából is két részlet hiányzott, ezért 3/2,5 pontot kapott.

kmarcel megoldásába alig-alig lehetett belekötni, így 3/3 pontot adtunk neki.

 

Összesített részeredmény:

1.      FunkyMonk    17,5 pont
2.      Töci                 17 pont
3.      kmarcel          16,5 pont
4.      Faja1124       11 pont

 

Ez mind nagyon szép eredmény eddig, és bár a 20 pont megadásához annyira szigorúak vagyunk, hogy minden morzsára kíváncsiak vagyunk, mindenképp alapos dicséret jár mind a négy versenyzőnknek. Faja1122-nél kár volt a hormonért, mert azon kívül igen szép megoldást adott be, de a helyezésén még bőven javíthat. A legszebb kidolgozású megoldás kmarcel-é volt, aki ha nem rontja el a második verset, akkor 20 ponttal végzett volna. Lám csak, nem kell mindig Messit helyezni a középpontba, a csapatnak is ez a baja mindig.

Az eddigi eredményekhez gratulálunk, a résztvevőket külön is értesíteni fogjuk majd minden fordulóról. További sok sikert nekik és az esetleges újonnan beszállóknak is!


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek