AJÁNLÓ
 
14:00
2017. 01. 14.
Ha újabban azon filozofáltunk, hogy a korábbi évek Barcájából alig maradt valami,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 01. 14.
A szezon felénél még mindig csak a sötétben tapogatózunk, rengeteg a megválaszolatlan...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 01. 14.
A 4-0 szépen virít, de van itt valami, amit nem értek. Luchóval megpróbáljuk megkeresni...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 01. 14.
Régen nem volt ilyen, de nem mi vagyunk a favoritjai a hazai Clásicónak. A tavaszból...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 01. 14.
Túlzás lenne azt állítani, hogy hullámvölgybe kerültünk, de a Granada elleni borzalom...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Las Palmas, Spanyolország braziljai 

0 komment

Barca Las Palmas La Liga Quique Setién sakk beharang Gran Canaria brazilok

Nem, nem csak a sárga mezszínük miatt nevezik így őket. Las Palmas Gran Canaria büszkesége, egy forróhomokos hely, ahol ugyanolyan könnyedén és ösztönösen játsszák a futballt, mint Brazíliában.

 

Augusztusban valószínűleg mindenki találkozott a Las Palmas nevével, amikor 38 év után Quique Setién csapata a Barca és a Real előtt vezette a bajnokságot. Igaz csak két forduló ment le, de már a spanyol Leicesterként kezdték emlegetni a Las Palmast. Azóta persze lemorzsolódtak, jelenleg a 8. helyen állnak 24 ponttal, és volt egy hatmeccses nyeretlenségi sorozatuk is, de ami 2015 októbere óta zajlik a Las Palmasnál, az több, mint becsülendő.

A Getafe elleni 4–0-s vereséget követően a klub kirúgta Paco Herrera vezetőedzőt, és a helyére az 57 éves Quique Setiént nevezte ki, akinek ez az első élvonalbeli megbízatása. Korábban a Poli Ejido, a Lugo és a Logrones csapatánál dolgozott – utóbbinál hét hónapon át nem kapott fizetést. Setién kinevezésekor a Las Palmas még az utolsó előtti helyen állt, a szezont azonban a 11. helyen fejezte be. 2016 februárja és áprilisa között hét meccsből hatot megnyert, amire akkor csak a Real és az Atlético volt képes.

Setién érdekes karakter. Egy korábbi interjújában elmondta, hogy őt nem hajtja semmilyen versenyszellem, nem egy ambíciózus ember, nem az edzősködés élteti. Pont ellenkezőleg, azért kezdett edzősködni, hogy valamiből megéljen. Játékos éveinek nagy részét a Racing Santandernél töltötte, ahol 328 meccsen 68 gólt lőtt. Spanyol válogatottként kivitték az 1986-os világbajnokságra, de ott egyetlen meccsen sem lépett pályára. A Barcelonának mindig is csodálója volt, ahogy ő fogalmazott a kisujját is odaadta volna, hogy a Cruyff-féle Dream Teamben játszhasson.

Barca Las Palmas La Liga Quique Setién sakk beharang Gran Canaria brazilok

Setién imád sakkozni, szerinte a sakk segít neki megérteni a futballt. "Néha szívesebben sakkoznék a meccsnézés helyett" – mondta. Van abban valami, hogy a sakk segít megérteni a futballt. Aktuális stasztikai adatot nem találtam (ha valaki tud, plíz a kommentek között jelezze), de szinte biztos, hogy a Las Palmas a(z) (egyik) leghatékonyabb csapat a bajnokságban. Az első két fordulóban 11 lövésből rúgtak kilenc(!) gólt. Nem azért hatékonyak, mert szerencsések, hanem mert annyira tiszta gólhelyzeteket dolgoznak ki, hogy azt már néha nehezebb kihagyni, mint belőni. #sakk-matt

A Las Palmas a Spanyolországban szokatlan 4-1-4-1-es formációt alkalmazza, ami a meccs folyamán bármikor átalakítható 4-3-3-má, vagy 4-5-1-é. A bajnokságban utánunk a Las Palmas birtokolja a legtöbbet a labdát (57,7%), a passzpontosságot tekintve pedig a 3. legjobb csapat a ligában (84,5%). Setién tehát úgy védekezik, hogy támad. A Las Palmas játékáról bővebben itt, még bővebben itt olvashatsz.

A szezon eddigi legszebb gólját is a Las Palmas lőtte

Emlékszünk azokra az időkre, amikor már a meccsek első félidejében 3-4 góllal mentünk, aztán a másodikat még nekünk, Barca-szurkolóknak is kellemetlen volt végigülnünk, annyira leszarták a fiúk? Főleg a Guardiola-érában volt jellemző (és teljesen indokolt, bármennyire is unalmas volt a labdatoszogatás). Idén ez abszolút nem jellemző a csapatra, olyannyira, hogy a legutóbbi nyolc bajnoki meccsünkből csupán kettőn(!) lőttünk gólt az első félidőben. Ami még inkább sokkoló adat, hogy a meccsek első 15 percében egyetlen gólt lőttünk – negyvenkettőből (2,4%). Nem azt mondom, hogy emiatt olyan a szezonunk, amilyen, de biztosan van összefüggés. Nem tudjuk már a meccs elején megfogni az ellenfelet, és hiába a Barcáról van szó, ahogy halad az idő, mentálisan egyre nehezebb kezelni a győzelmi kényszert.

Bendak az előző posztban nagyon jó párhuzamot vont a Bilbao és a két évvel ezelőtti Atlético elleni 3–1 között, úgyhogy ha másban nem, a történelem ismétlésében bízhatunk – amire egyébként már volt példa ebben a szezonban: Alavés elleni hazai vereség a bajnokságban (2010-11-ben Hércules elleni hazai vereség), majd közvetlenül utána gála a Celtic ellen a BL-ben (2010-11-ben Panathinaikos elleni gála).

Funfact: a Las Palmas egyike annak a négy csapatnak, amelyiknek Messi még nem lőtt gólt az élvonalban (a Murcia, a Xerez és a Cádiz mellett)

Barca Las Palmas La Liga Quique Setién sakk beharang Gran Canaria brazilok
Ma is egyet, ma is egyet!

Ugyan mindenki egészséges, de Luis Enrique Masipot, Piquét, Denist és Sergi Robertót is kihagyta a keretből.

A várható kezdőcsapatok:

Barcelona (4-3-3): ter Stegen – Aleix Vidal, Umtiti, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic, Rafinha – Messi, Neymar, Suárez

Las Palmas (4-1-4-1): Javi Varas – Macedo, David García, Lemos, Hélder Lopes – Roque Mesa – El Zhar, Tana, Vicente Gómez, Viera – Boateng

TV: Sport2, 16:15


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek