AJÁNLÓ
 
12:00
2016. 12. 03.
Az ilyen nagy meccsekkel az a "baj", hogy ha igazán komoly beharangot akarunk produkálni,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2016. 12. 03.
Való igaz és persze meaculpa, amiért mostanság csendesebbek vagyunk, de hát az egyéb elfoglaltság...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2016. 12. 03.
Ha újabban azon filozofáltunk, hogy a korábbi évek Barcájából alig maradt valami,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2016. 12. 03.
A szezon felénél még mindig csak a sötétben tapogatózunk, rengeteg a megválaszolatlan...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2016. 12. 03.
A 4-0 szépen virít, de van itt valami, amit nem értek. Luchóval megpróbáljuk megkeresni...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kötelező győzelem?

0 komment

El Clásico Barca Real La Liga beharang nyerni kéne

Régen nem volt ilyen, de nem mi vagyunk a favoritjai a hazai Clásicónak. A tavaszból kiindulva talán nem érdemes azzal foglalkozni, hogy 3, 6 vagy 9 pont lesz-e a különbség a két csapat között a meccs után, de bizonyos szempontból döntő lehet a mai Klasszikus. A Real ígyis jó, nem hiányzik, hogy el is higgyék, nekünk meg a szélsőséges rajt után jó lenne valamibe kapaszkodni, amivel egyenesbe tehetjük a szezonunkat.

 

Részletesebb és minőségibb beharangot aligha tudok összedobni, mint amilyet a Real-blogon kreáltak, úgyhogy innen is gratula nekik!

Nincs Pedro-szintű spanyol nyelvérzékem, nincs Faja-szintű taktikai tudásom, és messze nincs olyan rálátásom a Realra, mint a madridi kollégáknak, mégis megpróbálom felvázolni a túloldal idei szezonját – ahogy én látom, pusztán a száraz tényekre hagyatkozva.

Zidane Madridja brutál. Amióta január 9-én átvette a stafétát, a Real 86 pontot szerzett, tízzel többet, mint mi. Nyertek egy BL-t, megfordítottak egy Klasszikust a Camp Nouban, és összegereblyéztek egy 32 meccses veretlenségi sorozatot. Legutóbb április 6-án, a Wolfsburg ellen kaptak ki tétmeccsen.

A Real már régen maga mögött hagyta a galaktikus korszakát, távolról sem beszélhetünk a fehér balettről, vagyis hogy az eredményesség mellett kiszolgálnák a közönséget is. Zidane visszanyúlt egészen Capello-korszakáig, amikor a hatékonyság volt az elsődleges cél. Erre a mai Realra is ez a jellemző: nem játszanak szépen, se jól, néha kifejezetten szarul, mégis nyernek. Október elején mondjuk remegett a kispad Zidane alatt, amikor elég volt négy döntetlen(!) ahhoz, hogy a kirúgásával dobálózzon a sajtó. Aztán összekapták magukat, amihez kellett az is, hogy CR szokás szerint az Aranylabda előtt kezdje el rugdosni a gólokat. Az Alavés elleni hármas és a Gijón elleni dupla illeszkedik is a Sahtar és Malmö-szintű ellenfelek sorába, de az Atléticónak lőtt tripla szokatlan volt: CR parádézik egy igazi ellenfél ellen? Kandikamera? Szóval eléggé egyenesbe jöttek, annak ellenére hogy nekik is van bajuk a sérülésekkel. Ramos, Modric és Casemiro csak most tért vissza, Kroos és Bale viszont hónapokig nem lesz. Bale esete érdekes egyébként: a Real talán legjobbja (idén pláne), a statisztikák szerint mégis jobb nélküle a csapat. Az AS kiszámolta, hogy Bale nélkül 41 győzelem, hét döntetlen és csak három vereség a mérlegük. Ráadásul, amikor nem volt együtt a BBC, a meccseik 78%-t megnyerték. Kroos kiesése is tiszta sor, alapember, a Real legfoglalkoztatottabb játékosa volt, szóval örülhetünk, hogy nem lesz. Lehet viszont Casemiro, akinek a jelenléte tényleg kulcsfontosságú: a brazil verőemberrel öt meccsen négy gólt kapott a Real, nélküle 14 meccsen 16-ot. Sokáig sérült volt, múlthéten tért vissza, hét közben játszott is, úgyhogy ellenünk akár kezdhet is. Hogy mit nyer vele a Real? Ha az idei meccsein hozott statjait nézzük, akkor 5,7 szerelést és 1,3 labdaszerzést meccsenként.

El Clásico Barca Real La Liga beharang nyerni kéne

Balról a második a Zseni, a többi kókler...

Szóval jó ez a Real. Sebezhetőek, vannak strukturális hibáik és Zidane sem egy Guardiola, de jók. Főleg mentálisan erősek, csak pár példa: a tavaszi Clásicón hátrányról fordítottak, a BL-döntőt annak ellenére nyerték, hogy Carrasco egyenlítésével az Atlético került lélektani fölénybe, a Sevilla elleni európai szuperkupán a 93. percben egyenlítettek (majd nyertek a 119. percben), de áprilisban a Rayo ellen is 2–0-s hátrányról nyertek.

Nem könnyű kimondani (és mostanság szerencsére nem is nagyon kellett), de ennek a Clásicónak előzetesen nem mi vagyunk az esélyesei. Vagy legalábbis nem mi vagyunk a favoritok – már ez is szokatlan.

Hosszasan lehetne ecsetelni itt, hogy mi a baj a jelenlegi csapattal, de Bendak és vigvik posztjai annyira jól megfogalmazzák ezt, hogy alapművé kéne tenni őket. Ebben az egészben Busquetst sajnálom a legjobban. Szerencsétlen nyolc éve hoz klasszis szintet a világ leghálátlanabb posztján. A kutya nem figyeli őt, a kutyát nem érdekli, hogy visszalép-e a két belső védő közé, vagy hogy a 4-4-2-es védekezésben éppen ő az, aki magasabban presszingel. De elég egy elpasszolt labda, egy rossz helyezkedés, és elmehet rajta a meccs, ami után persze őt találják be elsőként. Xavi elment, Iniesta hébe-hóba játszik, akkor sem mindig ugyanazon a szinten, mint pár éve, vagyis Busquets az egyetlen, akiben még pislákol a Guardiola-system. A többieket nem venném elő a középpályáról, mert nem arról van szó, hogy rossz játékosok és nincs keresnivalójuk a Barcában. Ők valahol egy purgatóriumban ragadtak: a Pep-féle játékhoz – mondjuk ki – buták, de ahhoz meg túl jók, hogy Lucho biztonságos focit játszasson velük. Márpedig mi most valahol a kettő között vagyunk: még mindig ragaszkodunk a labdabirtokláshoz és a tiki-takához, de közbe próbálunk egy kevésbé attraktív focit játszani. Ennek lehet az eredménye a Sociedad elleni kilátástalan játék, Busquets szar formája, és úgy amblokk az, hogy egyik nap gálázunk, a másik nap meg kikapunk az Alavéstől. Nagyon szélsőségesek az idei eredményeink, és a játékunk is. Az meg aztán pláne lehangoló, hogy csak a 12. legjobb csapat vagyunk hazai pályán.

El Clásico Barca Real La Liga beharang nyerni kéne

César Luis Menotti szerint az elmúlt 50 év legjobb középpályása

Ennek persze semmi köze nem lesz a Clásicóhoz. Talán pont az szól mellettünk, hogy most nem mi vagyunk a favoritok. Veszítenivalónk van-e? Kilenc pontos hátrány úgyis tetemes, hogy még csak 14 forduló ment le, ugyanakkor pont a tavalyi szezon az élő példa, hogy ekkora differencia sem ledolgozhatatlan. Sok helyen kötelező győzelemről beszélnek, ami igaz is, ha azt vesszük, hogy ez egy Clásico és hazai pályán illene megfektetni a Realt. Zidanék 32 meccse veretlenek, ez a sorozat előbb-utóbb megszakad, a mai Klasszikus tökéletes is ehhez.

Ha minden igaz, mindenki hadra fogható lesz (-Matyő), de Iniesta még aligha lesz ott a kezdőben. A helyén talán meglehetne próbálni Denist, vele előrébb lennék kreativitásban, mint Gomessel. Az SN is összekaphatná magát, nincs gond velük, de megint kezd olyan érzésünk lenni, hogy Messi cipeli a hátán a csapatot és tőle függünk. Bale és Kroos sérülése miatt jobb kezdőt tudunk kiküldeni, mint ők, a középpályán viszont bajban lehetünk. Casemiro és Modric adott, ha melléjük Kovacicet teszi be Zidane, akkor fizikailag kevesek leszünk.

Csak apró adalék: a hírek szerint cirka 500 millióan fogják nézni a meccset világszerte (többen, mint a Super Bowlt vagy az NBA nagydöntőt, vagy a WestBrom-Watfordot)

A várható kezdők:

Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta(?) – Messi, Neymar, Suárez

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kovacic(?), Modric – Lucas Vázquez, Isco, Ronaldo – Benzema

TV: Sport1

Ui.: Facebookon már jeleztük, de itt is: köszönet a Realos kollégáknak, amiért gondoltak ránk és mi is szerepelhetünk a Sport TV Clásico-felvezető adásában. Ha minden igaz, 15 órától látható a Sport1-en. A blogunkat john, vigvik és szvob képviselte, Bendak, ladlac és én különféle gyermeteg kifogásra hagyatkozva nem mertük felvállalni az arcunkat.


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek