AJÁNLÓ
 
15:00
2015. 07. 08.
Mielőtt még valaki sérelmezni kívánja a mai pontozást, annak előre leszögezném,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:00
2015. 07. 08.
Őszintén szólva, jobban féltettem a csapatot ettől a meccstől, mint Taki bácsi a piros...
A bejegyzés folyatódik
 
15:00
2015. 07. 08.
A kupa-bukta után egy eltiltásoktól és sérülésektől megtépázott csapattal kellett...
A bejegyzés folyatódik
 
15:00
2015. 07. 08.
A labdarúgás néha olyan, mint a rulett. Teljesen kiszámíthatatlan. Fene sem számított...
A bejegyzés folyatódik
 
15:00
2015. 07. 08.
Nem kell hozzá nagy merészség, hogy kijelentsük, az FC Barcelona történetében nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy őrült törökkel több

0 komment

Megvallom őszintén, amikor Bartomeu bejelentette, hogy az utolsó igazolásunk (a transzferstop alatt, höhö) egy Xavi-típusú játékos lesz, nem egy ilyen tömzsi, terroristafejű fickóra gondoltam én sem. Arda Turan 5 évre írt alá az FC Barcelonához, az ára pedig 34 (+7) millió euró... egyelőre. Hajtás után mindent anyámról Ardáról.

 

A transzfer:

Először is kezdjük ott, hogy az Atletico ex-tizese 2016 januárjáig nem léphet pályára hivatalos Barca mérkőzésen, de emberünk ennek tudatában is csatlakozni szeretett volna Iniestáékhoz, ami mindenképpen elismerésre méltó. (Már csak azért is, mert nem hivatalos források szerint olyan klubok is csábították, mint a Chelsea, vagy a Manchester United.)

A transzfert a Barcelona ideiglenes vezetősége hajtotta végre, akiknek nem "szokása" játékosvételről ill. -eladásról dönteni. Az, hogy miért "lépték át" hatáskörüket, rendkívül egyszerű: 1. Luis Enrique kérte a játékos leigazolását. 2. Jövő héten kezdődik a felkészülés Spanyolhonban, az Atleticónak is tudnia kellett, kivel számolhat és kivel nem, melyik játékos pótlását kell megoldani. 3. Arda menni/jönni akart. 4. Más csapatok is vitték volna a törököt. (+1 Azt mondta nem szeret sokat futni, itt meg ugye fél évig nem is nagyon fog.) A tanácsnak tehát gyorsan és okosan kellett reagálnia, így a visszavásárlási opciót beiktatva talán a lehető legjobb döntést hozták. (Amennyiben a következő elnökség nem hagyná jóvá a transzfert július 20-ig, az Atletico köteles visszavásárolni a játékost 30,4 millió euróért.)

A múlt:

A több mint 80 válogatottsággal rendelkező Turan a Galatasarayban robbant be a köztudatba. 2005-ben tinédzserkén debütált, majd vált a csapat egyik kulcsemberévé. 21 évesen már a Galata kapitánya volt, s 200 mérkőzés után 2011-ben csapott le rá az Atletico. A 12 millió eurós összegnek köszönhetően Törökország legdrágább játékosává vált, de a madridiaknak minden centet megért. Minden ott eltöltött évében legalább 40 mérkőzésen lépett pályára, s kulcsszerepet vállalt a Simeone kezei alatt La Ligát, Europa Ligát és Copa del Rey-t nyerő csapatban is.

Turan nem egy gólgyár az évente termelt 4,5 gólos mutatójával, de a találatai általában kulcsfontosságú pillanatokban jönnek. A Real Madrid elleni BL döntőt sérülés miatt kihagyta, de az odavezető úton betalált a Zenitnek, a Portónak és a Chelseanek is. Az elmúlt szezonban az ő góljával nyert a csapata 2-1-re a Bernabeuban szeptemberben, és a Juventus elleni 1-0 is az ő góljának köszönhető.

Erősségei:

A kulcsfontosságú gólok mellett egyértelműen kiemelendő a játékintelligenciája és passzolási készségei. Arda az utolsó harmadban is remek passzpontossággal rendelkezik, hisz az Atleticóban a 85,2 %-os mutatójával magasan csapata legjobbja volt a 2014/15-ös szezonban.

A gólpassz mutatója (5,25 asszisztencia/szezon) relatíve alacsonynak mondható, de a játékát és a pályán betöltött szerepét elnézve nem is kérdés, mennyire fontos játékosa volt a piros-fehéreknek.

A pályán kiválóan lát, ráadásul technikailag is elitkategóriás játékos. Kis területen is kiválóan bánik a labdával, cselező képessége szintén meggyőző. A középpálya bármely pontján bevethető. Diego Simeone elsődlegesen a jobb- és balszárnyon számolt a török vendégmunkással az elmúlt szezonban, de az azt megelőző időben inkább a középpálya közepén volt jellemző a feltűnése.

Alapjáraton támadó beállítottságú játékosról beszélünk, de taktikailag rendkívül fegyelmezett fickó, akinek nem büdös a védekezés sem. Ezen tulajdonságok ismeretében pedig bátran kijelenthető, hogy nem lesz sok problémája a beilleszkedéssel Katalóniában.

Gyengeségei:

Ardában óriási a versenyszellem, amely ugyanúgy lehet a gyengesége, mint az erőssége. Ha kordában tudja tartani temperamentumát, - ahogyan azt tette ellenünk is a Copa del Rey negyeddöntőjében az előző szezonban - komoly fejfájást okozhat az ellenfeleknek. Arra pedig mindannyian jól emlékszünk, mi történik, ha elgurulnak a gyógyszerei...

Mások szemével:

Simeone: "Arda ad a csapatnak ritmust. Ő hangolja össze a középpályát a védelemmel, a szélsőkkel és a támadókkal. Amikor jól játszik, az ellenfélnek rengeteg problémát okoz. Hatalmas értéke a csapatnak."

Terry Gibson a SkySports egyik szakértője egyenesen a 2014-es esztendő játékosának nevezte a szakállas játékost."Egy olyan játékost választottam, aki optimalizálja az Atletico Madrid játékát. Amikor Simeone megérkezett a klubhoz Turan csak akkor játszott jól, ha az egész csapatnak jól ment. Ha akadozott a gépezet, észre sem lehetett venni, hogy a pályán van. Simeone alatt rengeteget fejlődött, s egy valóságos harcossá vált, akinek folyamatosan érzed a jelenlétét a pályán."

Arda Turan 28 évesen érkezik az FC Barcelonához, ami a legjobb kor egy középpályás életében. A potenciál óriási, hisz egyrészt technikailag és játéktudásban is illik a csapatba, másrészt pontosan ilyen őrült tekintetű harcost hiányoltunk a jófiúk közé. Sergi Roberto, Rafinha és Samper a jövő nagy ígéretei, de a Xavi (és lassacskán Iniesta) mögött hagyott űrt még nem képesek betölteni, tehát kellett valaki, akivel áthidaljuk ezt az időszakot. Luis Enrique Arda személyében találta meg azt a fickót, aki képes megadni a szükséges pluszt januárban, amikor komolyra fordulnak a dolgok, ill. az elkövetkező néhány évben, nekünk pedig mostantól nincs más hátra, mint bízni az őrült törökben.

Hoşgeldiniz, Arda!

Forrás: SkySports


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek