OLVASTAD MÁR?
 
Elégtétel
Hiszitek, vagy sem, szinte napra pontosan két éve történt, hogy egy förtelmes időszak után, az FC Barcelona 3-1 arányban csapta el az Atletico Madrid csapatát Suarez, Neymar és Messi góljaival. Ami azután a lélekemelő győzelem után történt, gondolom mindenki...
 
Könnyed délutáni labdázgatás
Nehezen indult, könnyen ment, gála lett.
 
Életjelek
Végre! Vééégre, hosszú idő után úgy dőlhettem hátra meccs után, hogy vita nélkül, teljesen megérdemelten, jó játékkal hozta a csapat a meccset és a három pontot. Végre volt valami formánk, végre volt tiszta elképzelés a játékunkban, végre volt...

Kezdődik az igazi móka!

0 komment

Ezer százalékig biztos vagyok abban, hogy egyszer-valamikor már közöltünk egy írást, ami egy bizonyos Xoel Cardenas nevű fickó fejéből pattant ki. De mivel pontosan nem emlékszem, mikor, komolyan utánakeresni meg lusta vagyok, kénytelenek lesztek arra hagyatkozni, hogy állítom, az az írás jó volt. Különben minek fáradtunk volna a fordítással, meg a beszerkesztéssel?

Mivel menthetetlenül (és hálisten’) nyakunkon a szezon, egyre inkább sürgető a belső késztetés, hogy írjunk valamit a jelenlegi-pillanatnyi helyzetről -, meg a csapatról, meg úgy egyáltalán -, szerencsés, ha véletlenül beleakadunk egy írásba, ami pont erről szól. És ráadásul jó is, mert itt-ott új/kevésbé közkeletű gondolatok is vannak benne.

Arról nem beszélve, hogy jósolgatni szeret a fene, így aztán másra hagyhatjuk, ha végül csúfosan bukik az, amit kitalált a fejében. Íme a cucc:

A Joan Gamper Kupa

Számomra a Gamper legfontosabb momentuma az volt, hogy láthattuk a pályára visszatérni Neymart. Legutóbb a világbajnokságon hordágyon vitték le a szemünk láttára, később azt is megtudhattuk, csupán néhány centiméteren múlt, hogy nem bénult le. Nagyon jónak tűnt végig a meccs alatt, ám ennél is fontosabb, hogy az első pillanattól kezdve érezhető volt, milyen jól működött együtt Messivel. Még akkor is igaz ez, ha látható volt, mennyire elfogyott az első félidő végére fizikálisan. Úgy tűnik, még várnunk kell, de hamarosan kész lehet egy teljes meccset végigjátszani.

Bár a meccs legjobbja címet Messi kapta, a második félidő a fiatal Munir El Haddadiról szólt, aki – úgy tűnt – máris nagyon komfortosan mozgott az első csapatban. Ahogy azt Luis Enrique is elmondta a meccs után: „tudtuk, hogy Munir minőségi játékos, csak rajta múlik, meddig jut majd el a pályafutásában”.

Most hogy Deulofeu kölcsönbe ment és Cuadrado érkezésére minimális az esély, elképzelhető, hogy El Haddadin egyre fokozódik majd a nyomás, tekintve, hogy gyakori felhívására számíthatunk, mert a támadósor bizony vékonynak tűnik. Tisztességes ez? Nem, mert a srácnak nagyon kevés tapasztalata van még a másodosztályban is, nem hogy az elsőben. (Tavaly évközben került fel a Juvenílből a B csapathoz, ott is csak 11 meccset játszott eddig - szerk. megj.) És csupán 18 éves! Ugyanakkor, aki látta őt az előző szezonban játszani, tisztában van azzal, hogy különleges tehetség. Ha van valaki, aki képes lehet a mostani fiatalok közül megfelelni az első csapatban, akkor az ő. Ha hihetünk a pletykáknak, ő volt Európa leginkább keresett fiatal játékosa ezen a nyáron (PSG, Arsenal, Bayern München is figyelte őt), de ahogy Lucho mondta, kész lehetőséget adni neki a nagycsapatban, nem csupán a Barça jövőjeként, de a Barça jeleneként is tekint rá.

Nagy dolgok várnak a srácra, de mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, hogy fiatal játékosról van szó, nekünk pedig türelmet kell tanúsítanunk a felé megfogalmazott elvárásokban. Reméljük, nem vállal majd túl sokat a pályán, reméljük, nem fogalmaz meg önmagával szemben is túlzott elvárásokat és akkor minden rendben lesz.

Luis Suárez végre a Barça család tagjának érezheti magát

A CAS enyhítő határozatának következményeként Suárez végre megkezdhette edzéseit az új csapatában. Az első nap után elmondta, nagyon boldog, hogy ismét futballistának érezheti magát, röviddel utána pedig a felesége is megjelentetett egy képet az egyik közösségi portálon, ahol leírta, mennyire örül, hogy ismét mosolyogni látja férjét. Ahogy ebből is kitűnik, Suárez egyáltalán nem volt boldog az utóbbi időben, nyilvánvaló okok miatt. Nem mondhatjuk azt, hogy ne érdemelte volna büntetést a tettéért, ugyanakkor – ahogy azt a CAS határozata és Chiellini korábbi nyilatkozata is bizonyítja – túlzott volt minden labdarúgással kapcsolatos eseménytől eltiltani őt.

Suárez csak a meccs végén állt be, de a Camp Nou közönsége élénken reagált minden labdaérintésére. Biztos vagyok abban, hogy mindent meg fog tenni az első hivatalos meccséig azért, hogy a legjobb formában kezdhesse meg szezonját a csapatban.

Juan Cuadrado: nem jön a Barcelonához?

Pillanatnyilag úgy tűnik, az egész nyáron hallható pletykák ellenére, Cuadrado mégsem érkezik a Barçához. Ahogy arról a hírek szólnak, a Fiorentina nem enged az 50 millió eurós vételárból, míg a Barça nem akar 35-40 milliónál többet fizetni érte. (Az átigazolási szezonban eddig elköltött és bevételezett összegek alapján már a FIFA Fair Play szabályzata is behatárolja a klub lehetőségeit - szerk. megj.)

Ugyanakkor van néhány eshetőség, ami mégis a játékos leigazolását jelenthetné:

A) A Fiorentina rájön arra, hogy sem a Barça, sem a(z állítólag szintén érdeklődő) Manchester United nem fogja kifizetni az 50 milliót érte.

B) A Fiorentina mérlegeli annak lehetőségét, hogy a játékos esetleges rosszabb szezonja, vagy hosszadalmasabb sérülése leviheti a vételárát, ezért azt feltételezik, hogy most adhatják el őt a legjobb áron.

C) Cuadrado maga mondta egyszer, hogy szeretne majd továbblépni a Fiorentinától a pályafutása érdekében, és ha jelenleg nem is gyakorol nyomást a klubjára, ez a jövőben nem elképzelhetetlen. Ebben az esetben az eladási ára szintén csökkenne.

D) A Barcelona ajánlata 40 + 10 millió bónuszra emelkedik.

Be kell vallanom, aggódom amiatt, hogy a Barcelona csak négy támadóval vág neki az idénynek. Neymar még mindig nem 100 %-os, Suárez majd csak október végén játszhat, Messi, Pedro és – feltételezem – Rafinha játszik majd, miközben El Haddadi és Adama ülhet a padra. Másik lehetőség, hogy elegendő támadó hiányában taktikai változásra kényszerülünk, amennyiben a tervezettnél több középpályás lesz majd pályán. Luchónak vannak lehetőségei, de pillanatnyilag úgy tűnik, kevés támadó van a csapatban.

Alex Song

Minden Barcelona játékos szerepelt a Gamper Kupán, kivéve Alex Songot. (Pedro gyomorproblémák miatt maradt csak ki – szerk. megj.) Ez elég világosan megmutatja jelenlegi státuszát a csapatban: Luchónak nincs szüksége rá.

Song leigazolása a Barcelona közelmúltjának egyik legnagyobb hibája volt. Nem arról van szó, hogy rossz játékos lenne, inkább arról, hogy nem sikerült beilleszkednie a csapatba és most már úgy néz ki, nem is fog. A játékos érkezése már 2012-ben is elhamarkodott-kényszerű válasza volt Sandro Rosell-nek a kritikákra, miszerint nem igazol középső védőt, ugyanakkor Song ittléte a hírek szerint további akadálya Cuadrado érkezésének, mert mindkettejük jelenléte sértené a FIFA Fair Play szabályzatát. Song eladása megnyithatná az utat Cuadrado előtt.

A ’The Telegraph' már azt is megszellőztette, hogy a Barça akár ingyen is elengedné őt.

Ingyen!

Valaki vigye el őt, kérem! Persze jó lenne akár 5 milliót is kapni érte, de kétségbeesett helyzetben kétségbeesett döntéseket kell hozni. Nincs visszaút, Songnak mennie kell! Sok szerencsét kívánok neki! Biztos vagyok benne, hogy új csapata is örömmel veszi majd a hihetetlen mennyiségű ’System Tchakap’ kalapot, amit általa elnyerhet... (Valóban röhej, hogy úgy néz ki, Songot semmi más nem érdekelte, csak az, hogy a Barçán és a sztárjátékosainkon keresztül az idétlen kalapjait és ruháit reklámozza minden lehetséges platformon és pillanatban – szerk. szem. megj.)

Mi vár a Barçára a héten

Song távozása. Biztos vagyok abban, hogy a Gamper mellőzöttsége után fel fogja kérni az ügynökét, minél hamarabb találjon kiutat számára. Érdekes lesz, hogy kínálnak-e érte vételárat, de ha nem, akkor ingyen megy el. Állítólag az Everton, a Tottenham, de akár a Manchester United is az érdeklődök között van.

Douglas átigazolása végleges? A múlt héten többször is olvashattunk arról, hogy az átigazolás szinte tény és ezen a héten hivatalossá válhat. Ugyanakkor olvashattunk arról is, hogy csak 2015 nyarán érkezik, ami nem meglepő módon egybevág Alves szerződésének lejártával.

Cuadrado: figyeljük a híreket, még nem kizárt, hogy előrelépés történik az ügyében.

Vasárnap: FCB – Elche a Camp Nouban

A csapat hazai pályán kezd a bajnokságban. Ter Stegen sérült, Claudio Bravo kezdhet a kapuban, Vermaelen sérülése miatt bemutatkozhat tétmeccsen Mathieu is, igazán érdekes viszont a támadósor lesz. Messi és Pedro szereplése feltételezhető, ugyanakkor Neymar még nem teljesen fitt. A kérdés, hogy Rafinha vagy Iniesta játszik majd támadót, esetleg a felálláson változtat az edző?

Nagyon messze még a szezon vége, de - az előszezon alapján úgy tűnik - Luis Enrique irányítása alatt egy megújult és megfrissült csapat vág neki a szezonnak, hogy megküzdjön a klub történelmének 23. bajnoki címéért!

A felkészülésnek vége, kezdődik az igazi móka!

Vamos!

Visca Barça i Visca Catalunya!

Forrás: www.barcablaugranes.com


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek