AJÁNLÓ
 
22:30
2015. 10. 21.
 
22:30
2015. 10. 21.
A nagy játékosok kiteljesedése mögött mindig egy befolyásos edző áll. Messinek ott...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2015. 10. 21.
Mivel az odavágón Munir elbaszta a bulit, és semmi érdemleges nem maradt mára, így...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2015. 10. 21.
Tényleg nagyon rajta voltunk, hogy legyen az év végén valami blogtalálkozó. Csak hát tudjátok,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2015. 10. 21.
Hiszitek, vagy sem, szinte napra pontosan két éve történt, hogy egy förtelmes időszak...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Neymar és a csali-pali

0 komment

BATE Boriszov - Barcelona 0-2 (0-0)

Rendhagyó értékelő következik, mert hogy nem értekelem benne sem a meccset, sem a játékosokat. (Ja, igen, megint én, jól rákefé*tem erre a kanapéra... (pun intented).) Az utolsó három lőtt gólunk olyan szintű hasonlóságot mutat, hogy már nekem is feltűnt, ezek színes-szagos elemzése jön, amúgy Szabics Imi módra (tehát ha valami nem jól sül el, akkor az a Műsorvezető Mátyás hibája).

 

Barca - Rayo, Suárez gólja

A kitámadó Rayo három a három ellen, biztosító ember nélkül marad egy pontos indítást  követő Suárez csúsztatás után. A párok ugyan megvannak, de a védelem teljesen rendezetlen, lescsapda alkalmazása szóba sem jön.

Neymar könnyűszerrel tartja meg a labdát, hiszen a biztosítás nélkül maradt védője nem meri komolyan támadni - ha Neymar túljutna rajta, az szinte biztosan végzetes lenne. Suárez Munirt keresztmozgásra instruktálja, ő maga a hosszú sarok felé indul.

Munirt a védője kénytelen lekövetni, de Suárez embere még ennél is nagyobb bajban van. A védekezés egyik axiómája szerint a védőnek a kapu és a támadó között kell helyezkedni, így viszont a helyzet geometriája miatt a labda és a támadó a védő két ellentétes oldalára került, vagyis valmelyiket kénytelen szem elöl téveszteni. A képen jól látható, hogy míg Suárez a labdát figyelve is minden ellenfél pozicíóját látja, addig a védője a partjelzővel szemezve, loholva követi, és már csak a csodában bízik. Bár Munir keresztmozgása távolról sem tőkelétes (a rövidhez sokkal közelebb is érkezhetve, nagyobb területet előkészítve ezzel), de Neymar labdája hajszálpontos Suárez elé. Tökéletes akció, a védelem tulajdonképpen nem hibázott, ki volt szolgáltatva a támadók ügyes kombinációjának. (A videón 2:07-től látható az akció folyamatában.)

Bate - Barca, Rakitic első gólja

Neymar a bal oldalon indul a kontrával, a védő játékosok létszámban ugyan kétszeres fölényben vannak, de nagyon rendezetlen az alakzatuk. Középen Suárez tökéletes pozíciót fog a két belső védő között, és azonnal kapura törhetne egy kiugratást követően, de helyette ő keresztmozgást indít az oldalvonal felé. Felhívnám a figyelmet, hogy az öt jelölt játékos már itt sincs tisztában Rakitic pozíciójával, egyedül a pirossal karikázott  bal oldali védő észleli, hogy a Ivan settenkedik.

Suárez teljesen indifferens pozícióba kerül gyakorlatilag , de egyrészről a jobb oldali védő úgy látja helyesnek, ha visszatért  az alakzatbeli helyére, másrészt az öt jelöltből  a Rakitichez legközelebbi játékos is úgy dönt, hogy inkább a labdát támadja - ha Suárez középen maradt volna, ezt végképp semmi nem indokolná (bár szerintem így is hibás döntés volt). Fent idő közben megérkezett Munir, így nem csak óriási üres terület alakult ki, hanem létszámfölénybe is kerültünk.

Suárez végleg kivonja magát a forgalomból, de igazából már mindegy, Neymar az utolsó pillanatig kivár, majd az üresen maradt Rakitic elé tálal. A védelem visszarendeződött, de már túl későn, és túlságosan jobbra tolódva. (A videóban látszik igazán jól egy hátsó kameraállásból, mennyire reménytelenül el voltak csúszva.)

Ennél az akciónál azért azt gondolom, hogy a BATE védői jobban is megoldhatták volna a helyzetet. Suárez csalifutása annyira esetleges volt, hogy ekkora létszámfölényből, illett volna jobban visszarendeződni. (Másrészt az is tény, hogy a védelem szinte végig ütemkésésben volt kénytelen rohanni.)

BATE - Barca, Rakitic második gólja

Suárez és Rakitic indítja az akciót középről. A védelem ismét rendezetlen, de létszámra éppen megvannak. Neymar a leshatáron helyezkedik, Suárez bölcsen inkább Rakiticre bízza az indítást.

Kialakulnak a párok, a középen pirossal jelölt ember érkezik ráduplázni Neymarra, ahogy azt tanítják. Suárez megindítja a szokásos keresztmozgást. A védelem már tulajdonképpen itt ki van szolgáltatva, Rakitic rutinosan vár a felszabaduló területre, hogy utána mehessen a védő "vakfoltjába".

A képen kissé sután sikerült bejelölni, de megnyílt az üres terület. Suárez folytatja a futást, a védője itt leléphetne róla, lescsapdára bazírozva, de ezt az opciót az események hevében nagyon nehéz lett volna átlátnia. Rakitic párja már réges-régen a labdát szugerálja, és gőze sincs róla, merre jár a jó Ivan.

Finálé: a védelem utolsó esélye a passzsáv lezárása, de Neymar harmadszor is tökéletes labdát ad. Hibátlan játék, sakk-matt.

Összegzés

Mindhárom gólban közös Neymar személye, aki elképesztő formában játszik, és abszolút felnő a feladathoz. Ezek a labdák Messinek is becsületére váltak volna, Neymarnál pedig azért külön figyelemre méltóak, mert korábban ezekkel rendre gondjai voltak.

De akit inkább ki szeretnék emelni, az Suárez. Ezek a keresztfutások, amikkel mindhárom gólnál megbontottuk a védekezést alapvetően jellemzik a játékát. Azt szokták mondani, hogy a középcsatárnak a gyengén cselező támadótársat támogatnia kell (felé mozogni), az egy az egy elleni játékban erős pajtásnak pedig területet nyitni, általában tőle távolodva. A Barcában azonban Messi és Neymar folyamatosan a pálya közepe felé indul, így paradox módon sokszor igazából azzal tud nekik egy kis levegőt biztosítani, ha közvetlen eléjük mozog ki keresztbe, egyfajta csaliként. Mint a második példában láttuk, ez néha szinte röhejes első ránézésre, de a beszűkült tudattal hátrafelé rohanó védőket sokszor egy-egy ilyen apróság is megzavarhatja.


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek