AJÁNLÓ
 
17:00
2015. 09. 16.
Még az ős NST-n született egy poszt a di Matteo-féle Chelsea BL győzelme kapcsán: "szeretni...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 09. 16.
Az 'útwenger' mocskolódása ellenére az Arsenal egy szerethető csapat. Szerethető a...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 09. 16.
Nyögvenyelős játék, botrányos befejezések, peches kapufák, sérülés sérülés hátán,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 09. 16.
Sikerült szintet lépnünk a Sevilla elleni vereség óta, sokkal magabiztosabban lépnek pályára...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 09. 16.
Épp, hogy megnyertük a berlini döntőt máris itt az újabb friss, ropogós Bajnokok Ligája...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Azonos stílusok harca

0 komment

Idén először fordul elő, hogy egy nemzet öt csapattal képviselteti magát a legrangosabb európai kupasorozatban. A keddi játéknapon pályára lépett spanyolok kapott gól nélkül, összesen 5 büntetőt elvégezve erősítették meg a bajnokságra ráragasztott 'bohócliga' jelzőt. Ma számunkra is kezdetét veszi a Bajnokok Ligája, ahol első lépésként a Gamper Kupáról ismerős AS Romát kellene legyőzni a címvédéshez vezető úton. Tovább után rápillantunk az aktuális ellenfelünk (ismerős) erényeire.

 

2013 nyarán egy Zeman-Andreazzoli ámokfutást követően Rudi Garcia vette át a Roma irányítását. A spanyol gyökerekkel rendelkező tréner alapjaiban változtatta meg a csapat filozófiáját. Garcia elkötelezett híve a Cruyff-iskolának, csapatai a 4-3-3-as formáció jegyében a labdabirtoklásra és a meccs feletti dominanciára törekednek. Ha definiálnunk kellene a saját képére formált együttest, akkor a "mini Barcelona" lenne a legtalálóbb kifejezés. Makacsul hisz benne, hogy a győzelem csak látványos játékkal és a közönség maximális kiszolgálásával értékelhető. A jó értelemben vett önfejűsége azonban a legnagyobb hibája is egyben, amire tökéletes példa a tavalyi kiírásban rendezett Bayern elleni hazai találkozó. A taktika és a stílus mindaddig biztos alapot szolgáltat, amíg nem jön egy hasonló erényekkel rendelkező, barcelonai gyökerű de klasszisokkal jobb játékosokat felvonultató alakulat. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Roma a tökéletes ellenfél a számunkra.

Rudi Garcia mindkét olaszországi évében bajnokságot nyert a Juventus mögött végezve, az újonnan kiépített klubfilozófia pedig a számokban is tetten érhetővé vált: első idényében a Roma birtokolta a legtöbbet a labdát (58,9%) és az ezzel szorosan összefüggő passzpontosság (86,4%) tekintetében sem volt nála jobb. A Roma a labdához való ragaszkodásával és a területek kontroll alatt tartásával megnyerte magának a meccs feletti dominanciát. Az ellenfelek alkalmazkodtak hozzájuk. Az igazi áttörést azonban a 4-3-3-as formáció és az ezzel járó helyzeti előny jelentette. A Serie A alapfelállásának számító 3-5-2 kártyavárként omlott össze Garciáék ellen, hiszen a Roma csatárai egy az egyben játszhattak a három belső védővel szemben. Az olasz futball jellegzetességéből fakadóan viszont a védő mellett/mögött mindig van egy biztosítani igyekvő társ, azaz jelen esetben a két szárnyvédőnek kellett visszahúzódnia a saját tizenhatosára. A támadójáték alternatívákat veszített, de a védekezés korántsem volt megoldott: a Roma felfutó szélső védői lehetőséget adtak a 2v1 játékszituációkra.

Példákért az augusztus 30-án rendezett Roma-Juventus rangadót hívtam segítségül

Jól látható, hogy a Roma szélsőhátvédeinek felfutásával Evra és Lichtsteiner a saját térfelére kényszerül

Az ellenfél tehát rögtön 5-3-2-es felállásban találta magát, ami egyrészt ellehetetleníti a támadásépítést a mélyen visszahúzódott csapatrészek miatt, másrészt labdavesztés esetén a Roma azonnal visszatámad, szükségszerűen szabálytalankodik.

A Roma szerelési kísérletei: a kapujuktól távol, már az ellenfél terfelén megkezdik a letámadást

Mindezek tükrében azt is láthatjuk, hogy mi lesz a Roma legnagyobb problémája ma este. A képviselt stílusuk megalkotóját kellene legyőzni. Nyilván a tavalyi esetből tanulva Garcia is tisztában van vele, hogy felvállalni a nyílt sisakos játékot egyet jelent az öngyilkossággal. A kérdés, hogy tud-e alkalmazkodni olyan szituációban, amikor kibillentik a komfortzónájából. További nehézséget okoz, hogy Miralem Pjanic sérülés miatt biztosan kihagyja az összecsapást, és Manolas társa sem tisztázott még a védelem tengelyében.

Ami minket illet, egyetlen százszázalékos csapatként feszítünk a La Liga tabellájának tetején. A játék még akadozik, a gyakori izomsérülések pedig kezdenek aggasztóak lenni, de az eredmények ismeretében nincs okunk panaszra. Hétvégén úgy hoztunk el három pontot a Calderónból, hogy Messi csak fél órára állt be bohóckodni, de így is a feledés homályába taszította az Aranylabda-kampányát megkezdő Ronaldót. Don't fos, decemberben 4 hazai meccse is lesz a blancóknak, sorozatban a Getafe-Malmö-Vallecano-Sociedad kvartett ellen bizonyíthatja CR, hogy idén is megérett az Aranybogyóra. Visszakanyarodva a mai feladathoz, Piqué barátunk két törley között újra játékra jelentkezik, miközben Sergi Roberto továbbra is a jobb oldali gőzös szerepét tölti be. A Gamper Kupán látottak alapján joggal bizakodhatunk, ám a római atmoszféra és a Garcia által levont tanulságok fényében hiba lenne félvállról venni a meccset. Messi szerény góltermését viszont valaki megsínyli... habár Nyilasi Tibi szerint megint valós jelenség lehet a Lucho-Messi ellentét. Legyen igaza, aztán idén is triplázunk...

Várható kezdők:

AS Roma: Szczesny - Florenzi, Rüdiger, Manolas, Digne - Nainggolan, De Rossi, Keita - Salah, Dzeko, Falqué (4-3-3)

Barcelona: ter Stegen - Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Alba - Iniesta, Busquets, Rakitic - Neymar, Messi, Suárez (4-3-3)

TV: M4 sport, 20:45


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek