AJÁNLÓ
 
14:30
2015. 06. 09.
Juventus - Barcelona 1-3
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2015. 06. 09.
Unai Eméry távozása után a Sevilla drukkerek egy emberként néztek kétségbeesetten...
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2015. 06. 09.
Néhány hónapja épp drága jó Gerardunkat kérdezték afelől, miben más ez a csapat,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2015. 06. 09.
Fogalmam sincs, hogyan szalad ennyire gyorsan az idő. Az egy dolog, hogy ma este már az...
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2015. 06. 09.
Egy komolyabbnak nevezhető tornának nekivágni a Munir - Sandro opcióval a szélen kb....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Taktikai sarok - Rakitic gólja

0 komment

Mi még mindig a BL-döntőn pörgünk, reméljük, nem baj. Szakértő partnerünk, Németh Barnabás (a.k.a. barniola) az első gólról készített nekünk elemzést. Hajtás után az ő vendégposztja következik, fogyasszátok egészséggel!

 

A Juventus nagyon agresszívan és bátran kezdte a mérkőzést, ám ezáltal kicsit túlmotiváltnak tűntek a játékosok, a Barcelona pedig - habár hibázott labdakihozatalban-, nyugodtabb maradt és higgadtan kereste az áttörési pontot az ellenfél védelmén. Nézzük meg az első gólnál milyen hibákat követtek el a zebrák játékosai.

Előző állításunkat ezzel az ábrával is alátámaszthatjuk, miszerint Suárezt leszámítva minden Barcelona mezőnyjátékos hozzáért a labdához Rakitic gólja előtt.

A Barcelona által megszokott labdabirtoklás és labdajáratás célja, hogy az ellenfél védelmi vonalán megtalálják a megfelelő áttörési pontot, illetve, hogy altassák az ellenfelet és hirtelen váltsanak ritmust és gyorsítsák fel a támadójátékot. A labda Iniestánál, aki jelen pillanatban a Barcelona szervező középpályása, így Vidal támadja őt, aki a Juventus középpályás gyémánt alakzatának a csúcsán helyezkedik. A Juventus gyémánt középpályájának feladatai védekezésben:

1. Vidal, a legmagasabban védekező játékos a Barcelona szervező középpályását támadja (Iniesta vagy Rakitic).

2. Marchisio felveszi a szélen felfutó hátvédet, Jordi Albát, illetve Vidal mögé biztosít, ha pedig Neymar labdát kap, segíti Lichtsteinert (a jobb hátvédet).

3. Pogba Vidal mögött helyezkedik, az átlós passzt zárja, illetve a bal oldalon érkező Alvesre figyel, továbbá neki fontos szerepe, hogy Evrának (a bal hátvédnek) segítsen megállítani Messit, lezárja a befelé vezető útját.

4. Pirlo a mélységi passzt zárja, illetve a gyémánt és a védelem közti területet.

Így tolódik tehát a Juventus középpályája a labda mozgásának megfelelően. Ezt nevezzük középpályás presszingnek, a Barcelona labdás középpályásait azonnali nyomás alá helyezik, vagyis csak a középpályán kezdenek el presszionálni.

I.

A labdát a Barcelona az ellenfél középpályája előtt, tehát a kaputól távol járatja, így helyezik át a súlypontot egyik oldalról a másikra. Amint láthatjuk, rögtön 5 játékos van Messi előtt, így a kapu felé törni nem sok esélye lenne. Ezért feladata neki is az, hogy visszalépjen és a szervezésben jeleskedjen. Látjuk, hogy Tevez és Morata is a labda mögött vannak, illetve a Juventus középpályás gyémántja (sárga) most rendeződik. Láthatjuk a Juventus védekező négyesláncát is, ahol Evra feladata, hogy Messit vegye fel, ám mivel Messi elhagyta a pozícióját, Evra egyedül maradt és nem figyelt arra, hogy Rakitic felvette Messi pozícióját. Így egy esetleges hosszú labda után Rakitic közelebb lenne a Juventus kapujához, mint Evra, azaz előnyösebb helyzetben.

Messi a hosszú oldalt keresi, keresztlabdára alkalmas pozícióban van. Láthatjuk, hogy Neymar beljebb lépett és ezzel vitte magával Lichtsteinert is. Ha Lichtsteiner Neymarnál kijjebb lenne, Messi Neymar elé indíthatna. Így pedig Alba számára keletkezik óriási üres terület, amit Messi észre is vesz.

Első hibák:

 -A Juventus hátsó négyese eltolódott, Evra nem a területébe érkező embert veszi fel. A Juventus játékrendszerének megfelelően Evrának most Rakiticet kéne fognia, Pogbának pedig a szélen érkező Alvesre kellene figyelnie, utóbbi még meg is valósul.

-Marchisio nagyon középre tolódik, holott neki a gyémántban feladata lenne, hogy odaérjen Alba és a kapu közé, ha Alba labdát kap. Ez nem történik meg, Alba nagyon messze van tőle és óriási területe van.

II.

Messi keresztlabdája és súlypontváltása Alba felé tökéletes, elsőre megjátszható a labda minőségének köszönhetően.  Lichtsteiner nem hibás, neki kell támadnia a labdást, ám egy 2v1 elleni szituáció alakult ki ezen az oldalon.

Hibák:

 - Marchisio nagyon messze van Albától, esélye nincs beérni közé és a kapu közé, sőt még a középre belépő Neymart sem tudja utolérni.

-Evra a hosszú oldalon még mindig Rakitic mögött van, Rakitic pedig befelé indul el majd, ahol senki nem követi.

III.

Alba Neymarhoz játssza a labdát, ám Neymar kifelé veszi azt át, ezzel kicsit kisodródik. Láthatjuk fehérrel a Juventus négyesláncát, illetve sárgával a gyémántot. Marchisio visszaért a helyére, ám még mindig nincs tökéletes helyen, hiszen észlelnie kellett volna mögötte a területet, ahova Neymar bejátssza a labdát. De miért tudta Neymar oda bejátszani?

Hibák:

-Lichsteinernek észlelnie kellene, hogy Barzagli elhagyja pozícióját és be kellett volna lépnie a helyére, hogy biztosítson.

-Barzagli védekező pozíciója rossz, hiszen nem a kapu és a labdás játékos között helyezkedik, ráadásul nem is kifelé szorítja a támadót.

-Marchisio nem észleli a passzsávot és a beinduló Iniestát, holott Vidal mutatja neki, hogy olvassa a passzt Iniesta felé.

-Rakiticet még mindig teljesen figyelmen kívül hagyják a Juventus védői.

Iniesta remek felismerésének köszönhető ez a passz, illetve annak, hogy Neymar jól észlelte, hogy van egy szabad passzsáv és beinduló társ.

IV.

Iniesta megkapja a labdát és itt már egymaga is befejezhette volna az akciót, ám látja Rakitic testbeszédét, aki kéri a labdát és így sakk-matt. Láthatjuk, hogy Lichtsteiner szerepe az utolsó 2 képen teljesen súlytalan, viszont, ha biztosított volna Barzagli mögött, akkor Iniesta nem kaphatott volna labdát, igaz, hogy rövidebb ideig középhátvédként kellett volna szerepelnie, de ez lett volna a Sacchi-féle átlós területvédekezés egyik alapja: az átlós biztosítás.

Továbbá láthatjuk, hogy Pogba csak most eszmél rá, hogy Rakitic teljesen üresen van, látjuk is, hogy iszkol vissza, de már késő. Pirlo pedig a gyémánt középpálya legmélyéről a legmagasabb pontjára került, ő sem zárt vissza megfelelően.

Összegzés

A Juventus hibát hibára halmozott az első gólnál, ez tényleg talán a túlmotiváltság jele és következménye lehet. A Barcelona okosan kezdte a mérkőzést, habár hibáztak a labdakihozatalban, nem estek pánikba, folytatták azt, amit a legjobban tudnak: futballoztak. 


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek