AJÁNLÓ
 
15:00
2016. 02. 15.
 
15:00
2016. 02. 15.
Villarreal - Barcelona 1-1 Magyarországon a rendszerváltásból én annyit értettem...
A bejegyzés folyatódik
 
15:00
2016. 02. 15.
 
15:00
2016. 02. 15.
Sociedad - Barca 1-1 Ha Szvob. hasonlatát követjük, akkor nagyjából a feszülettel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mennyi? 30!

0 komment

Celta Bajnoki bajnoki értékelő valentin

Barca - Celta Vigo 6-1 (1-1)

A facebook statisztikái szerint a blog követőinek kb. 86%-a férfi, és már bőven a harmadik évezredben vagyunk, így viszonylag nagy magabiztossággal jelentem ki, hogy a legtöbbünk már látott egy-két trükkös valentin-napi segghegesztést. Hát most kaptunk egy ilyen lábpornós verziót, aminek a végére már a 32 éve frigid szomszéd néni is sikoltozott. Pedig nehezen indult.

 

Mostanra a korábbi 11 emberes buszozás agyonutált módszerét felváltotta valami egészen más: a legtöbb csapat egész pályás letámadással próbálkozik ellenünk. Hát, legalábbis eleinte. Ennek az oka az, hogy szemre valóban kínlódunk a labdakihozatalokkal, tegnap a 25. perc környékén 66%-os passzolási mutatóval "büszkélkedhettünk" - ha nem is a magyar mondásnak megfelelően kettőt nem tudtunk egymásnak passzolni, de hármat már tényleg nem.

Ezzel kapcsolatban néhány dolgot megjegyeznék: egyrészt ugye adott, hogy az ellenfél jellemzően hat emberrel presszionál. Ezt kétféle megközelítéssel lehet kezelni: vagy a csatársorból visszarendelünk embereket, akik segítik a labdakihozatalt, ezzel nyolc-kilenc (plusz a kapus) a hat elleni szituációt teremtve; vagy megtartva a szerkezetet felvállaljuk a nehéz labdajáratást, cserébe nyerünk egy viszonylag gyengén felügyelt MSN-t.

Guardiola filozófiája egyértelműen arra épített, hogy masszív emberfölényt alakítson ki,  a másik opció összeférhetetlen azzal az edzői felfogással, hogy a labda eljuttatása a támadóharmadba a mester feladata - a többi már a játékosoké. Luchónak viszont más az elképzelése van a dolgokról. Néhány idejekorán elhaló akció nem túl borsos ár azért cserébe, hogy amikor sikerül kihámozni a labdát, akkor Neymar vagy Messi lendületből rongyolhasson az ellenfél kapujára.

Celta Bajnoki bajnoki értékelő valentin
Az összes képen ők vannak gyakorlatilag.

Valójában ez az utóbbi hetekben elterjedt letámadósdi eléggé kétélű fegyvernek tűnik. Ha a Barcának rossz napja van, akkor persze néha nagyon látványosan működik - de gyanítható, hogy ilyenkor más taktika is szépen teljesítene. Ellenben csak egy közepesen aktív MSN-nel is kinéz jópár pofon - tegnap azért bármennyire is gyengécskének tűnt az első félidő, valójában azért igen sok ígéretes, lendületes akció halt el a pontatlan végjáték miatt, vagy mert Neymar egyszerűen túl sokáig cipelte keresztbe a labdát. Arról nem is beszélve, hogy hiába a szuperbátor kinyílás, így is lényegében nyolc (Bravót is beleszámolva) ellen mennek hatan, ami egyszerűen felőrli az ellenállást - egy félidő alatt, vagy csak 70 perc után, de felőrli.

A titok egyszerű: jobb játékosokból jobb csapatot lehet építeni. Busquets, Piqué, Iniesta és a többiek továbbra is halálos nyugalommal képesek ügyködni, az MSN-nel meg még mindig őrülten nehéz mit kezdeni. Neymar és Messi ellen két-két ember sem jelent tökéletes biztonságot, Lajos meg aktuális állapotában valószínűleg akkor is vágna egy triplát, ha tényleg megkapná a fotosophuszárok által - rettentő viccesen - rákomponált  Hannibal Lecter gúnyát. Ez van, nincs más dolgunk, mint hogy örüljünk. Gondolkozzanak csak az ellenfelek, mi lehet a megoldás - nekem egyrészt gőzöm sincs, másrészt nem is érdekel.

Celta Bajnoki bajnoki értékelő valentin

Bravo (8) - Nem a szokásos tunyulós este jutott neki, egyebek között 2-1-nél kulcsfontosságú védést mutatott be.

Alvés (5) - A nyilatkozat pazar, csodás, 10/10. Ennek megfelelően a pontszám egy jóindulatú ötös, s ebbe már beleszámoltam az őszinte beismerésért járó pluszt is. A fő gond nem is azzal van, hogy becsúszott egy ilyen produktum, hanem a rendszerességgel. Nem vagyok egy nagy Fartúró Aleix Vidal fanatikus, de jelenleg jobb opciónak tűnik a spanyol.

Piqué (7) - Nem éreztem annyira megingathatatlannak, mint általában az utóbbi időben, de a letámadás ellen most, egy ilyen végtelenül gyatra Alvés mellett, nagyon fontos ő a csapatban.

Mascherano (7,5) - A múltkor kicsit hiányoltam az aktivitását az előrejátékból, most ezt is megkaptuk: Piquével egyetemben egész sokszor nyomultak előre. Ez egy új fegyver lehet a repertoárban.

Celta Bajnoki bajnoki értékelő valentin
Ha én lennék Mascherano, most visszavonulnék.

Alba (6) - Nem tudom megmondani miért, de nekem rendre nem nagyon tetszik mostanában. A kapott letámadás elleni taktikában offenzív feladata kevesebb van, védekezésben pedig sokszor bizonytalan. Jó példa volt most ez az okozott tizenegyes: először az előnyös pozícióját veszítette el, utána a fizikai párharcot, végül pedig a fejét.

Sergi Roberto (6) - A csajok és Bendak kedvéért bekerült a Valentin-napi válogatásba, de nyilván még a délutáni rom-kom járt a fejében, mert nem nagyon tűnt fel neki, milyen rendezvényen van. Egyedül a rettenet suta kapuralövése maradt meg bennem, de az is minek.

Busquets (8) - Hozta a saját maga iszonyú magas standardját. Annyit jegyeznék meg, hogy megint olajozottabbnak tűnt a gépezet, amikor visszalépett szervezni a belső védők közé.

Iniesta (7,5) - Tetszik, hogy újabban iszonyatosan harcos, olyan csínekbe, kétes szituációkba ugrik fejest, amiket korábban nagy ívben elkerült volna. Meglepő módon néhány helyzetben túlvállalta magát. Sőt, még az elején, egy ígéretes akcióban, megpróbálta a kockázatos szöktetést a védők között, egy biztonságos, de kevesebb várható hozadékú oldalpassz helyett - még másfél év Lucho után is meg tud lepni egy-egy ilyen esemény.

Celta Bajnoki bajnoki értékelő valentin

Messi (9,5) - Én óriási szkeptikus vagyok vele kapcsolatban, minden szezonnak úgy kezdek neki, hogy oké, Messi idén már tuti szar lesz, egyszerűen nem lehet  5-6-7-8-stb. évet ilyen szinten végigtolni. S idén már tényleg úgy tűnt, hogy Neymar lekörözheti majd, csak azt eddig nem tudtuk, hogy egy fél tonna vesekővel leterhelve tolta. Most újra láttuk azokat a csak rá jellemző megindulásokat, amikor valahogy átfúrja magát a védőn, a lehető legrövidebbre tervezett pályán, szinte az emberét levegőnek nézve megindul, és aztán a labda meg úgy követi, hogy közben persze előtte van. Értitek, ugye?

Suárez (9) - Hogy mekkora troll ez a csávó... Mert Messi és Neymar kigyakorolják, megbeszélik, simán meg is csinálnák, de ő - mellesleg szabálytalanul startolva - odafurakszik...

Neymar (8) - Kurva jók ezek a cselsorozatok, de közben totál beszűkül a tudata, és nem hogy nem a legjobb megoldást választja, hanem egyenesen semmit - egyszerűen addig cipeli, amíg el nem veszíti. Aztán persze könnyen megeshet, hogy ez a gól kicsit kizökkenti ebből nyomvályúból, és tavasszal még jobb lesz, mint ősszel. Taktikai szerepét  tekintve egyre inkább hasonlít Messihez, s egyre sürgetőbbnek tűnik egy alapos összehasonlítás is. Én most csak annyit mondanék, hogy fizikai és technikai attribútumokban Neymar felülkerekedni látszik - viszont fejben egyelőre a kanyarban sincs Leóhoz képest. De tényleg már csak némi bölcsesség hiányzik a játékából.

Rakitic, Vidal, Arda (-) - A cserék érezhetően jót tettek a csapatnak, már írtam, hogy Vidal abszolút jó úton jár, a kezdetek óta folyamatosan fejlődik. Rakitic elképesztően suta gólöröme érdemel még említést - méltatlan volt ehhez az elegáns találathoz.


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek