AJÁNLÓ
 
09:00
2016. 06. 09.
Rendhagyó módon indulunk az évnek, mert szerintem olyan még a sportblogok történelmében nem...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2016. 06. 09.
Mivel az odavágón Munir elbaszta a bulit, és semmi érdemleges nem maradt mára, így...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2016. 06. 09.
Barca drukkernek lenni sohasem unalmas. Vagy a fellegekben járunk és az önbizalomtól...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2016. 06. 09.
Még tavaly decemberben esett meg az eset, hogy Gaggio1981 az egyik kommentjében olyan sikerülten...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2016. 06. 09.
Mivel vigvik a Pedro tripla óta katatón állapotban van, s ha akad is néhány tiszta perce...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szezonértékelő 2015-2016 2. rész

0 komment

szezonértékelő Luis Enrique vezetőség Arda Turan  Aleix Vidal elvárások

Folytatjuk tehát megkezdett szezonértékelőnket a második, egyben befejező résszel, ahol szót ejtünk Luchóról, a Turan - Vidal párosról, lehetséges igazolásokról, a vezetőségről és egy kicsit a jövőről is...

 

5, Miben látod a legfőbb okát az áprilisi összeomlásnak?

BENDAK:
A formaidőzítés kétség kívül elcsúszott, ennek az oka viszont annál érdekesebb lehet. Lehetségesnek tartom, hogy Rafa Pol és Luis Enrique (az elfuserált előszezon miatt is) valami új dologgal próbálkoztak, ami végül (talán a megfelelő rotáció hiányának is köszönhetően?) a legrosszabbkor roggyant meg.

JOHN:
Nem miben, hanem kiben. Messiben. És ez NEM kritika, pláne nem bűnbaknak megkeresése. Abban nagyjából egyetérthetünk, hogy áprilisban komoly fizikális gondjaink voltak, azonban hajlok arra, hogy azt gondoljam, a jelenség nem általánosítható az egész csapatra (képtelenség is lenne mindenkinek egyszerre lerottyannia), elsősorban egyvalakinél jelentett kardinális problémát, az pedig Messi. Visszakeresni és ideírogatni nem fogom, de pontosan emlékszem arra, hogy azokon a meccseken Messi futásteljesítménye egyik pillanatról a másikra a felére esett vissza, ami számszerűen azt jelenti, hogy a megszokott 10-12 kilométer helyett elkezdett 5-6- okat dobálni a statisztikába. És hogy ez miért nem kritika? Mert nem kérem rajta számon, csupán észrevettem és most le is írom. A(z igazi) probléma azonban önmagában nem ez volt, hanem az, hogy ezzel együtt eltűnt a robbanékonysága, és hiába próbálta meg egyéni akciókkal hozni a szintjét (vagy annak látszatát), a többiek sehogy nem tudták feldolgozni és/vagy kiváltani a szerepét a csapaton belül. Az oké, hogy Suárez érkezése óta már nem Messi(nek kell meg) kezd(en)i(e) a letámadást, de mivel nem ritkán visszavont és irányító szerepben játszott, nagyon kellett volna a meló (is) a pályán.

LADLAC:
Nem kérdés, hogy a nem megfelelő előszezonnak. Eléggé a huszankettes csapdája ez, ha nem járna túrázni a csapat, az előbb-utóbb nyilván anyagi hátránnyal járna a többiekhez képest. Nem tudnánk leigazolni, akit akarunk, nem tudnánk megtartani, akire szükség van (és most ne feltétlenül abban gondolkozzunk, hogy jelenleg a játékosok nagyrésze szeretne ebben a Barcában játszani, vagy hogy a klasszisaink egy része saját nevelés, így nehezebben megy el máshova), így lemaradnánk az elittől. Ha meg járunk, nehezebb optimálisan felkészülni, kevesebb lehet az eredmény, sérül a “világ legjobb csapatának” az imázsa, így kevésbé lesznek érdekesek ezek a haknikörutak. Annyira sűrű a naptár, hogy valahol engedni kell a klubnak, látszólag egyszer az alapozást, másszor a promótálást engedik el.

PULGA:
Ugyanazt tudom mondani, amit az első kérdésnél is: a rossz formaidőzítés. Ahogy korábban az egyik posztomban is írtam, nem a hullámvölgy volt a probléma, hanem az, amilyen váratlanul bekövetkezett. Az ilyennel kalkulálni kell, jobb esetben “irányítani”, de semmiképp sem azt, amit idén csináltunk: reménykedni abban, hogy nem történik meg.

SZVOB:
Már leírtam kétszer, tessék visszakeresni. :) De alapvetően törvényszerű volt az összeomlás, csak az időzítése nem volt jó. Tartok tőle, abban reménykedtek, hogy ki lehet valahogy húzni a végéig. Nem lehetett. Ez pedig hiba.

VIGVIK:
Formaidőzítés. Egy kicsit megroskadtunk fizikálisan, meg talán fejben is. Ilyen hullámvölgy mindig szokott lenni, csak most rosszkorra sakkozták ki. Nem hiszem, hogy túl sokat kellene ebbe belelátni.

szezonértékelő Luis Enrique vezetőség Arda Turan  Aleix Vidal elvárások

6, Mi a véleményed Turanról és Vidalról? Hova vársz erősítést a nyáron?

BENDAK:
Turantól sokkal többet vártam. Sokszor föltűnt mennyire nem találja a megfelelő pozíciót, vagy szinte önmagáról megfeledkezve ámultan nézi a többieket. Talán a legjobban akkor teljesített, amikor a szélen erőltette őt Lucho. Még egy évet mindenképp adnék neki. Vidal meglepően kevés időt kapott. Védekezésben még van hova fejlődnie, támadásban azonban meglepően hasznos volt. Talán faraghatunk belőle egy jobb oldali Jordi Albát ,csak ne picsogjon majd annyit.

Ami a lehetséges  igazolásokat illeti, én nem várok bombameglepetést. Denis Suarez nagyon jó transzfernek tűnik, így a középpályára talán meg is vagyunk. Előre még mindig Nolitót mantrázom. A Celta bár nagyon kompakt kis csapat, ha kupával a tarsolyában akar visszavonulni, akkor váltania kell. A klubot ismeri, a rendszert ismeri, Luchót ismeri, a támadósorban bárhova beilleszthető, ráadásul játszhat a BL-ben is. Szerintem Robert Fernandezék bemarkolják. Ami a védelmet illeti, na ide aztán tényleg kell kraft. Douglas mester, Alves, Bartra és várhatóan Adriano és Vermaelen távozásával marad öt emberünk plusz Sergi Roberto. Ha én lennék a kiskakas a szemétdombon, akkor Jaume Costa- Mario Gaspar párost hoznám tokkal vonóval a Villarrealból, így Jordi is kapna egy rohadt kemény riválist a posztjára. Középhátvédnek pedig Lemost, a Las Palmasból a már meglévő három rutinos csóka mögé/mellé. A csávóról Puyol ugrik be automatikusan. Fizikailag erős mint a barom, mocskosul kemény, gyors és technikailag is képzett. Kicsit kapkod még, de nagyon tehetséges srác.   

JOHN:
Turanban bízok. Előzetesen se volt kérdés, aztán meg el is mondta, hogy az álla leesett, amikor először edzett a Barçával és hamar rájött, hogy bekerült az istenek közé. Így meg nyilván meg is van illetődve, nehogy hülyeséget csináljon. Hasonló faktornak érzem ezt, mint Rakitic esetében, akinek kellett a második szezon is ahhoz, hogy másként legyen jó, mint a korábbi csapataiban. Turan esetében meg külön kihívás feloldani azt az ellentétet, hogy az Atléticóban favághatott kedvére, most meg a bizonyítási vágy löki át az Erő sötét oldalára.

Vidal? Ígéretes, ami Alves távozása után már kevés lesz. Illetve őt is leginkább bizonytalannak éreztem. Hiába, egy ilyen hihetetlenül magas színvonalú csapatba (=Messi mellé meg)érkezve mindenkinek okkal-joggal száll el az önbizalma. Szerintem természetes,ha csak a második évben lesz képes megmutatni mindenki, hogy miért is jött ide.

LADLAC:
Egyikőjük sem volt meggyőző, hogy finoman fogalmazzak. Vidal pedig ígéretesnek tűnt, aztán mégis kikerült Lucho elképzeléseiből. Külön vicces, hogy az edzője az almeríás időkből úgy jellemezte, hogy az edzés megszállottja a srác, erre a pletykák szerint pont a hozzáállásával nem volt minden rendben. Arda meg emlékeim szerint az Atletiben is rosszul kezdett, aztán mégis a Liga egyik legjobb középpályása lett. Jó pénzért elengedném őket, de mivel kizárt, hogy ne bukjunk most nagyot az üzleten, észszerű lesz nekik megadni a lehetőséget, a spanyolnak abszolút motiváló lehet a kezdő Alves sajnálatos távozása után. Kapuson kívül minden sorba várható erősítés, Marquinhos megoldhatná a középhátvéd és a jobbhátvéd kérdést is, Denis Suárez biztosan érkezik, előre meg talán még mindig Nolito lehet a megoldás.

PULGA:
Dani Alves távozásával nagyon kellene egy jobbhátvéd, ha már Lucho ilyen látványos ignorálta Aleix Vidalt a szezon végén. Ha minden jól megy, akkor a középpályára visszatér Denis Suárez, ő tényleges erősítést jelenthet - feltéve ha játszatjuk. Rajta kívül viszont még szükségünk lesz valakire a kp-n, ha Barto folytatja az utóbbi évek ámokfutását, akkor egy Pogba becsúszhat az Eb után. Nem lennék boldogtalan miatta, Ini már nem fog tudni egy komplett idényt végigjátszani ugyanazon a klasszis szinten. Csatárposztra valószínűleg olyasvalakit keres a vezetőség, aki tűri, hogy a padon csücsül, Gameiro személyes kedvencem, szóval neki örülnék. Hogy mennyire lenne racionális döntés, az más kérdés, hiszen ha Enrique nem meri lecserélni az MSN-t (vagy ők nem hajlandóak tudomásul venni, hogy ez a játék része és a csapat érdeke), akkor minek ide bárki is?

SZVOB:
Na itt vannak nagyobb bajaim. Turant már írtam, én Vidalért nagyon oda voltam, tetszett a jókedve, ahogy játszott, nem volt kiemelkedő, de könnyed az igen és ez nagyon jó alap - legalábbis nálam mindenképp. Hogy miért került ennyire hátra, arról csak sejtések vannak. Mindenesetre sajnálom. Alvest sajnos (most, hogy már biztosan távozik) lehetetlen lesz pótolni és ezzel a helyzettel a jövőben sajnos szembe kell majd néznünk egyre többször. Ha Mascherano is megy, az még nagyobb baj, noha a védelemben ugyan pótolható, de az öltözőből ő is nagyon fog hiányozni - nagyon komoly szerepe van a csapat össztartásában. Véleményvezér, ahogy mondani szokás. Jobbhátvéd tehát kell majd, nem is akárki, esetleg középhátvéd is és kiemelten fontos a csatártrió tehermentesítése, ami szintén nem lesz egyszerű feladat. Denis érkezésével (mármint, ha el nem bénázzák) a középpálya erősödik, ami akár ismét vezethet némi taktikai finomhangoláshoz.

VIGVIK:
Turanról már szóltam, Vidal nagy kérdőjel. Mármint hogy mi lett vele. Szerintem a játéka rendben volt, el nem tudom képzelni, miért került parkolópályára. (Illetve elképzelni éppenséggel el tudom...) Utóbbit mindenképp megtartanám, pláne Alvés távozásának tudatában.

Új arcot legelső sorban az MSN-t tehermentesítésére várok - majd erre még a 7,-es kérdésnél visszatérünk. A védelem átalakítása is folyamatban van, de ez majd a távozók függvényében dől el. Mindenesetre ide sem bánnék egy új embert, aki azonnal a kezdőcsapat kapuját döngeti. A középpálya továbbra is a legjobban megoldott csapatrész, és a kapusainkra sincs panaszom.

Ami ide tartozik még, és fontos megemlíteni, az a keret mélysége. A támadósortól eltekintve is - ami ugye más elbírálás alá esik - nagyon szűknek tűnt sokszor a keret. Illetve tavasszal bár kilóra megvoltunk, de Lucho jó pár keretembert gyakorlatilag nem használt (Adriano, Bartra, Vermaelen, később Vidal), és néhányat csak fogfájosan vetett be (Turan, Mathieu, de a vége felé már Robertót is említhetjük). Fontos lenne, hogy legyen legalább 16-17 játékosunk, akiben Enrique maximálisan megbízik. Aztán hogy ehhez Lucho alkalmazkodik, vagy igazolásokkal érjük ezt el, az már nekem édesmindegy.

7, Hogyan értékeled Lucho és a vezetőség munkáját?

BENDAK:
Pep óta a szurkolók a médiával egyetemben irracionális elvárásokat támasztanak a csapattal és a Barca edzőjével szemben. Lucho ugyanúgy megszállotja a futballnak, ugyanúgy imád nyerni, és ami a legjobb: úgyanúgy hozza a kupákat is. Tisztában vagyok vele, hogy Guardiola másik szint, de úgy érzem Luis Enrique sokkal nagyobb elismerést érdemelne, mint amit jelenleg megkap. Egy büdös szavunk nem lehet rá.

A vezetőség értékelését két részre bontanám. Ami a pénzügyi részt illeti nincs kivetnivalóm. A legutóbbi Nike üzlet például rendkívül jónak mondható nemzetközi viszonylatban is, a főszponzor kiválasztásánál pedig remélhetőleg szintén okosan dönt majd az "illetékes elvtárs". Szomorú, de azt sajnos el kell felejtenünk, hogy a mai pénzügyi lóverseny mellett mi majd pusztán az UNICEF felirattal Messi mellkasán képesek leszünk eltartani a sztárjainkat. A másik rész pedig a stabil háttér, illetve annak hiánya. Komolyan úgy érzem szinte bárki bármit megengedhet magának a klub alkalmazottjaival szemben. Egyszerűen nevetségesnek, hogy egy ekkora bazinagy klubnak ilyen nyeszlett tökű vezetősége legyen.

JOHN: 
A sanyarúan szomorú években (= az évszázad eleje) Luis Enrique volt a nagy kedvencem. Bármikor felmerült a neve edzőként korábban (és nem egyszer volt rá példa), örömmel üdvözöltem az ötletet. Persze nagy pofára esés lett volna, ha mondjuk a második éve végére nem lett volna képes legalább egy trófeát begyűjteni, ehhez képest mindenki várakozását maximálisan felülmúlta. Überfasza, zseniális, és most már kimondhatjuk - Pep után alig néhány évvel -, hogy korszakos!

LADLAC:
Nem hiszem, hogy Luis Enriquét nagyon elő lehetne venni bármiért is. Az eredmények, kupák jönnek, olyan edző meg nincs, aki csak nyer. A csúcsforma rosszul volt időzítve, de ő sem kapta meg a megfelelő támogatást, alkalmazkodnia kell a nyári túrákhoz, nem tudom, hogy emellett lehetett-e volna többet hozni. Mindenesetre a lejtő alján szépen megfogta az istrángot, ez nálam mindenképpen plusz pont. A vezetőséget nagyon nem ostoroznám, de nem lenne probléma, ha a létszámon felüli játékosokat (a fiatalokat is) jobban menedzselnék. Továbbá az adóügyek kapcsán is felmerül, hogy vajon megfelelően támogatják-e a az “alkalmazottaikat”.

PULGA:
Szélsőségesen. Egyfelől bőven van hiányérzetem Lucho taktikai repertoárját illetően, mert valljuk be, semmi hozzáadott értéke nincs a meccsekhez. Másfelől viszont a legnagyobb mágus, amiért volt annyi józan paraszti esze, hogy teljes szabadságot adott az MSN-nek. Az elképzelés világos: ha a háromból legalább kettőnek megy a játék, akkor jöhet bárki, de ha úgy alakul, hogy egyiknek sem jön össze semmi, akkor még maga a jóisten se segíthet rajtunk. Szerencsére ilyenből nem sok volt az elmúlt két évben, szóval - közhellyel élve -, az eredmények Lúcsót igazolják.

SZVOB:
A győzelmet nem kell megmagyarázni, szokás mondani, de némi hozzáfűznivalóm azért van. Lucho számomra abszolút pozitív, az MSN szabadonengedésével és a direktebb futball bevezetésével egészen új arcot adott a Barcának. Hogy ez mennyire mázli, vagy mennyire tudatos, majd kiderül, de most hajlamos vagyok azt gondolni, hogy tudatos. Amihez még szerencséje is van. A kupadöntő azért megmutatott valami nagyon fontosat vele kapcsolatban: felkészítette egy olyanra is a csapatot, ami annyira távol áll a Barcelona játékstílusától, mint a dél-amerikai légiósoktól az adófegyelem. Ez pedig megsüvegelendő.

A vezetőség munkájáról nagyon keveset tudok (szerintem senki sem tud sokat és tán nem is baj) épp ezért nagy fejtésbe ne mennék bele, viszont, amit látok az nekem nem szimpatikus, mert szürke és tesze-tosza.

VIGVIK:
A klub körül rengeteg botrány volt az utolsó pár évben, szerintem ezek minősítik a mindenkori elnökség munkáját, nekem már nem kell külön.

A szakmai vezetés előtt le a kalappal. Ahogy már írtam, a fő érdemüknek a motiváció fenntartását gondolom. Nyilván egy-két dolgot elbazilikáztak menet közben (formaidőzítés, sallala), de azért ez nem menedzserjáték, hogy addig tölti vissza az ember, amíg jó nem lesz. Így is parádés, amit művelnek.

Ha komolyabb hibát kellene mondanom, akkor feltétlenül az MSN akaratának mindenek fölé helyezését mondanám. Az MSN mindenek fölött áll persze, de a muníciójuk azért véges. Nem hiszem el, hogy nem lehet velük megbeszélni, hogy időnként pihenjenek. Hihetetlen terhelésnek teszik ki őket, s különösen Messinél figyelhető meg, hogy míg öt éve ezt fütyörészve elbírta, addig mostanra már fizikálisan egyre több problémája van. Ha az MSN-t sikerül optimálisan használnia Luchónak, azzal gyakorlatilag megcsinálta a szezont, de én idén nem feltétlenül ezt éreztem.


8, Mit vársz a következő évtől?

BENDAK:
Látványos támadófocit, néhány minőségi igazolást, aztán ha Messi is úgy akarja, kupákat is.

JOHN: 
Semmit, mert nem szokásom várakozásokat megfogalmazni, elvárásokat meg pláne. Lucho az első két szezonban lemásolta Pep pályafutását nálunk a trófeák számában, ha pedig megmarad ez a sorminta, akkor egy újabb zseniális szezon elé nézünk.

LADLAC:
Egy okosan megerősített kerettel, jó felkészüléssel szép év várhat ránk, de már annyi ideje a csúcson, vagy a közelében vagyunk, hogy lassan jönnie kell egy nehezebb időszaknak. A levlistán pont azon elmélkedtünk, hogy lehet, hogy az öltözői kulcsfigurák elvesztése (Puyol, Xavi, Pinto, Alves…) lesz végül a döntő, és hiába lesznek jó képességű játékosaink, nem fogják tudni azokat az eredményeket hozni, amihez eddig hozzászoktattak.

PULGA:
A csapat a következő években is versenyképes lesz, bár az Alves távozása okozta űrt nehéz lesz betölteni. Nem a pályán elfoglalt pozíciójára gondolok, hanem az öltözőbeli szerepére. Az ember mindenkivel jóban volt, minden hülyülésben főszerepet játszott, szóval nem kis mértékben határozta meg a csapat hangulatát. Szakmai oldalról közelítve nincs okunk a panaszra, erősítés valószínűleg lesz, a világ három legjobb támadójából pedig három nálunk játszik. Jövőre is bajnoki címet várok, mellé a Király kupát vagy a BL-t is behúzzuk. A triplázás egyszerűen nem lehet elvárás.

SZVOB:
Nekem reményeim vannak, nem elvárásaim. Nyilván szeretném, ha nagyon szépen játszanánk, mert ezért szeretem ezt a csapatot. Szeretném, ha trófeákat szereznénk, lehetőleg kettőt. Mindegy melyik kettőt, igazából - Joan Gamper, Spanyol szuperkupa nem játszik, természetesen. Szeretném, ha élvezet lenne meccseket nézni, mert továbbra is az eszéről lenne híres a csapat. Kb. ezekre van egyébként esély is.

És szeretném ha Messi örökké élne és 28 éves maradna. Na erre nincs.

VIGVIK:
Sok múlik most a keret változásain. Lóg a levegőben egy nagyobb mozgolódás, így kicsit korai lenne jósolgatni. Feltétlenül egy ici-picit okosabb szezont várok, egy ici-picit karakánabb Luchóval. De az az igazság, hogy mindent egybevetve a racionális énemet lenyomja a szívem, és oda jutok: trófea is kell, lehetőleg nagyon komoly. S aztán elkezd a terv mögé felsorakozni az agy is: Lucho harmadik éve lesz a csapat élén, most még kijöhet belőle egy nagy durranás. Utána - ha marad egyáltalán - már alighanem életbe lép majd a Cruyff-törvény. Arról nem is beszélve, hogy az MSN első két tagja sem fiatalodik ugyebár... Szóval igazából nagyon sokat várok a következő szezontól.


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek