OLVASTAD MÁR?
 
Újabb Bielsa-tanítvány, újabb vereség?
Túlzás lenne azt állítani, hogy hullámvölgybe kerültünk, de a Granada elleni borzalom és a City elleni totális megsemmisülés (még ha jól is indult) nem túl jó előjel a következő hetekre nézve. A Pizjuán akkor is kemény terep, ha épp formában vagyunk,...
 
Egy új remény: Denis Suárez
Mivel az odavágón Munir elbaszta a bulit, és semmi érdemleges nem maradt mára, így megragadom az alkalmat és megemlékezek a nyáron eltapsolt 80 millió euróról. Ezen túlmenőleg dícséret illeti Luchot, akinek már csak ez a Spanyol Szuperkupa hiányzik a gyűjteményéből. >>...
 
A piszkos tizenkettő
Barcelona - Sevilla 2-1

Pillangóeffektus?

0 komment

Embedded image permalink

Sevilla - Barcelona 2-2 (1-2)

A kérdés kibontva, hogy a 30 percnyi Harry Potter és a Félvér Hercegből, illetve a 60 percnyi The Walking Deadből összejön-e egy Pillangóhatás?

 

Egyrészt én - márcsak szakmai kötelességből is - hiszek a kaotikus viselkedés létezésében, vagyis hogy a kínai éjszakai pillangó szárnyainak rezgése okozhat tornádót Barackéknál. Amúgy is, kinek nem jut időnként eszébe, hogy ha akkor, azon az estén megborotválkozik, vagy legalább a körmeit levágja, akkor lehet, hogy az a csaj lenne most a felesége. Vagy ha legalább akkor, azon az átkozott napon nem másnaposan jelenik meg, akkor most minimum milliomos lenne.

Szóval valljuk be: ijesztően rosszkor nyúlt Bravo a labda pöcséért. Az biztos, hogy a meccsen belül látványosan összetörte a csapatot ez a hiba (bár az megint csak nagy kérdés, hogy idővel egyébként is ránk telepedett volna-e a Sevilla, vagy tényleg a kapott gól hozott ekkora fordulatot). A továbbiakkal kapcsolatban meg egyelőre csak imádkozhatunk, hogy jól reagáljunk erre a mentálisan nagyon nehezen feldolgozható pontvesztésre.

Embedded image permalink

Egyébként a két elhullajtott egység csak a látottak és a friss élmény miatt tűnhet meghatározónak, valójában én azt gondolom, hogy önmagában a számszerű eredmény még bele kell(ene) férjen a bajnoki álmainkba. A probléma tényleg az időzítéssel, és az események dinamikájával van. Erősen úgy tűnik, hogy a remek naptári évkezdet után már valamelyest leszállóágban fordultunk rá a célegyenesre.

Ezt csak tetézi a tény, hogy a vezérbikák közül nincs senki egyértelműen kiugróan jó formában, az eddig sütős Piqué is épp most botlott. Messi és Iniesta pedig bármekkora játékosok, látványosan belebuknak a kapitányságba, nem igazán tudnak szellemi-mentális vezérek lenni. Ezért is lenne egyébként fontos, hogy Mascherano visszaküzdje magát az alapcsapatba - ha a játéka nem is hiányzik különösebben (legalábbis nekem), a mentalitása tegnap egészen biztosan jól jött volna.

Embedded image permalink

S végül Lucho. Mostanában rendre sült a keze, jó érzékkel rotált, bár érezhető volt már eddig is, hogy távolodunk a csúcsformától, de ha a tegnapi derbit behúzzuk, szerintem mindannyian meglehetősen optimista hangulatban lennénk a szezon hajrájával kapcsolatban. Mindenesetre tény, hogy most őt is elő lehet venni: későn és nagyon rosszul cserélt. Meg aztán ha egy csapat ilyen első fél óra után, 2-0-ról pontot veszít, ott mindig van az edzőnek felelőssége. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy tud-e korrigálni, vagy a pillangó szárnya úgy megcsikizte az orrunkat, hogy a tüsszögéstől könnybe lábad a szemünk, és nekihajtunk az első útmenti fának.

Szerencsére csak szerdáig kell várnunk, hogy kiderüljön.

Bravo (6) - A hiba lehetséges következményeiről már volt szó, a nagyságáról még nem: szerintem azért nem volt olyan őrületes ez a baki, jól tudjuk, hogy ezek a modern labdák már nagyon kevés fizikát tanulnak, és a levegőben furcsa, tréfás mutatványokra képesek. Paradox módon talán ő volt az, akit a legkevésbé zavart össze önnön ügyetlenkedése, és viszonylag magabiztosan tette tovább a dolgát.

Embedded image permalink

Alvés (7) - Volt egy-két egészen elborzasztó megoldása, de ezeket jobbára ártalmatlan helyzetekben követte el, talán egyetlen könnyelmű labdaeladást róhatunk fel igazán neki, amikor Messinek kellett kihúznia a katyvaszból. Most szerintem nagyon jól megtalálta az egyensúlyt, és - a legalábbis elfogadhatóan - aktív előrejátéka ellenére sem éreztem úgy, hogy védekezésben egy időzített bomba lenne.

Piqué (6) - Mondanám, hogy kapussors, csak ugye ő nem kapus... Talán nem is annyira az ócska passz fáj, hanem hogy utána a tizenhatoson belül lelassított, és így esélye sem volt javítani. Demagóg duma, de Puyol ezt a keresztpasszot kifejelte volna. Kár, mert ahogy Mascherano, úgy véleményem szerint ő is alkalmas lehet rá, hogy a csapat élére álljon.

Mathieu (7) - Védekezésben tette a dolgát, már eljutott arra a szintre nálam, hogy nem rándul feltétlen görcsbe a gyomrom, ha az ő közbeavatkozására vagyunk utalva. Viszont volt vagy három ugyanolyan buta passza, mint Piquének a végén, csak azokat megúsztuk valahogy.

Alba (6,5) - Érezhetően visszavetette a sérülése, nem volt olyan olajozott az előrejátéka, mint szokott, és hátul is az átlagosnál többször szorult társai segítségére.

Embedded image permalink

Busquets (8) - Az összezuhanó középpályát ő tartotta valamennyire egyben, passzai és higgadsága jelentették a fényt az éjszakában. A hátrahúzós cseleitől az eszem megáll.

Rakitic (6) - A Sevilla darálós stílusa ellen azt hittem jól érvényesül majd hasonló habitusa a magasabb technikai tudásával ötvözve. Hát nem... Úgy tűnik, taktikailag nem érzi a meccseket, végig egy kicsit légüres térben mozgott, mintha támadáskor a biztonságot tartotta volna szem előtt, védekezéskor meg nem akart volna beszorulni, ezért előrébb maradt. A sokszor dicsért átlövései is rettenetesek voltak sajnos, még ha az egyikből végül Suárez ziccerbe is került.

Iniesta (6,5) - Igen, visszább vontuk, igen, így nehezebb gólt lőni, villogni a kapu előtt. Sajnos azonban az a helyzet, hogy az új szerepkörébe is beletörik a bicskája, de nagyon csúnyán. Se a védekezéshez nem tud hozzátenni lényegében semmit, se a labdakihozatalokat nem igazán segíti - a lőlapján jól látszik, hogy leginkább a "kézilabdázás" fázisban vett részt, de ott is minimális kockázatot vállalva. Talán mindent egybevetve leginkább az ellenfél kapuja előtti néhány kombinációjára emlékezhetünk tőle - én nagyon nem ezt várnám tőle egy ilyen meccsen, az az igazság.

Messi (7,5) - Az első félórában szárnyalt, tényleg brutális volt a pályán a jelenléte, az egész támadótérfelet betöltötte, mint valami futballgáz. Lucho minden korábbinál nagyobb szabadságot biztosított neki, talán Guardiola 3-4-3-ában kapott posztját lehet maximum ezzel a szereppel egy lapon emlegetni. Utána azonban a csapattal együtt visszaesett, amit legjobban az mutat, hogy míg a 30. percben még zseniálisan át tudta engedni a jobblábas szabit Neymarnak, a félidő vége előtt ugyanez a bravúr már nem sikerült neki... A második játékrészre már csak néhány megindulásra maradt ereje - nem tudom, ha ekkora fizikális gondjai vannak, az elég ijesztő. Ha nem, egy kicsit az is.

Suárez (5) -
A labdát megállítani úgy sem tudod
A meccset megfordítani úgy sem tudod

Lábaid közt a bőr
Csörtetsz mint egy ökör, nem Perez hozta el

Azért vannak a jó csatárok
Hogy a rég elvesztett álmot
Visszahozzák nékem majd egy szép napon
Azért vannak a jó csatárok
Hogy az eltűnt bajnokságot
Visszahódítsák egy madrid alkonyon

Neymar (8,5) - Ezt a Neymart szeretjük, ráfordul, rágyorsít, passzol, szemtelenül jól cselez, a kapu előtt gyilkos - tényleg átvette Iniesta szerepét, és még gólokat is lő. Csak azt magyarázza el nekem valaki, hogy mi a búbánatos pacipéniszért kellett lecserélni? Ha lett volna rajtam cipő, én is földhöz basztam volna.

Xavi (-) - Volt ráció a behozatalában és a 4-4-2-szerűségben, mondjuk egy kicsit talán korábban is jöhetett volna, de izibe megismétlem: miért Neymi helyett? Akár Suárez, akár Rakitic bőven rászolgált a cserére.

Embedded image permalink


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek