AJÁNLÓ
 
18:30
2015. 06. 28.
A tegnapi mérkőzésen egy újabb utat tehettünk meg a Lucho-féle hullámvasúton, amely...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2015. 06. 28.
Komoly pofon az Anoetában, vadul kongó vészharangok. Ismerős? Nem akarnám november végén...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2015. 06. 28.
Fogalmam sincs, hogyan szalad ennyire gyorsan az idő. Az egy dolog, hogy ma este már az...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2015. 06. 28.
Tovább folytatódik az idegtépő versenyfutás a bajnoki aranyért. Az olasz és a francia...
A bejegyzés folyatódik
 
18:30
2015. 06. 28.
Hatalmas gyomrosként éljük meg az elmúlt heteket. Lehetetlen bármit is írni, tippelni,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy támadóból neveljük ki az új Alvest?

0 komment

Az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy Dani Alves a klubnál marad. Hét éve van a csapatnál, túlzás nélkül a klub történetének legjobb szárnyvédője, de nagyon közel állt hozzá, hogy ezt a fejezetet lezárja az életében, és elfogadja a Manchester United, a Milan, vagy a PSG ajánlatát. Már csak azért is biztosak voltunk a távozásában, mert a szezon lezárása után gyakorlatilag egyből bejelentették az érintett felek, hogy Aleix Vidal egy év után tovább is áll Sevillából, és a négy hónap száműzetést is vállalva a bajnoki címvédőnel folytatja.

 

Az Alvesszel való hosszabbítás talán kicsit meglepő volt, de 2008 óta kisebb megingások mellett magas színvonalon játszik, tavasszal pedig újra a legjobbját idézte.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy négy jobbhátvéd is van a keretben, de valószínűleg Montoya és Douglas is távozni fog végleg vagy ideiglenesen, tehát elsősorban Alves és Vidal fog megharcolni a posztért. Ez nyilván egy fejfájás Enriquének, de az a fajta, amelyet szeretnek az edzők. A két játékos hasonló módon értelmezi a jobb bekk szerepkört: előretörni, amikor csak lehetséges, hogy a csapatnak szélességet, és plusz egy passz opciót biztosítson.

Alves a Whoscored statisztikái szerint a Liga legjobbja (7.37) volt a posztján, míg Vidal az egész szezont figyelembe véve 6.93-as osztályzatot kapott. Viszont ha csak a védőként játszott meccseit vesszük figyelembe, máris 7.18-ra javulnak a mutatói, és az is biztos, hogy ebben a szerepben játszotta nyújtotta az egyéni legjobbját: a Fiorentina ellen két gólt lőtt és egy gólpasszt is kiosztott, a 3–0-ás hazai Európa Liga elődöntőn.

Az a teljesítmény, amit azon az összecsapáson nyújtott, nagyon is emlékeztethette a Barca stábját a fiatal Alvesre, ahogy dominálta csapata egész jobb oldalát, fel-alá rohangálva kilencven percig. Egyelőre így is nehéz lesz neki kiszorítania a brazilt, aki nagyon fontos szerepet tölt be a csapat játékában, remek összhangban van Messivel, és az elmúlt hat szezont figyelembe véve csak az argentin (85) és CR (65) jegyzett több asszisztot, mint Dani Alves (51).

Alves legfőbb erőssége még ennyi idősen is az energikus, fáradhatatlan robotolása. Gyakorlatilag egy jobbhátvéd, egy középső középpályás és egy szélső összegyúrva egy komplex csomagban. A védekező játékát gyakran kritizálják, pedig tavaly is ő mutatta be a legtöbb szerelést (124) a spanyol élvonalban. Vidalt egyértelműen a brazil utódjának akarják felépíteni, de a támadósorban is bevethető végszükség esetén.

Az előző évi támadó statisztikákat nézve nagyon hasonló a két játékos, Vidal 1, Alves 0,8 sikeres cselt csinált meccsenként, kulcspasszokban viszont a brazil volt valamivel jobb (1.3 vs 1). Az persze hozzátartozik, hogy a Sevilla játékosa ezeket főleg támadó középpályásként produkálta. Passzok számában (64.7 vs 25.4 mérkőzésenként) és minőségében (88.5% vs 74.4% sikeres passz meccsenként) azonban köröket ver a brazil Vidalra.

Az új igazolás nem annyira technikás, mint Alves, de a munkabírásuk nagyon is hasonló. Enrique egyébként is egy energiától duzzadó, pörgős Barcelonában gondolkozik, ebbe a profilba pedig beleillik Aleix Vidal. Támadóként is fegyelmezetten segíti védekezésben a csapatát, az meg nem ritka, hogy az ilyen emberek előbb-utóbb a védelemben találják magukat. Elég csak Albára vagy Adrianora gondolni, de Juanfran is egy tucat szélső volt az Osasunában, mielőtt az Atleticónal kényszerből védővé nem nevelték, ahonnan válogatottságig vitte.

Nagyot nem kockáztatunk azzal, ha azt mondjuk, Alveshez hasonló védőnk nem igazán lesz mostanában, de Vidalból egy korrekt játékost faraghatnak Barcelonában. Fél évig más dolga sem lesz, mint hozzászokni egy új poszthoz, miközben a legjobbaktól tanulhat.

A képek forrása és az inspiráló cikk: WhoScored.


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek