AJÁNLÓ
 
09:01
2015. 05. 04.
A Tot El Camp az alábbi címen üzemel tovább: totelcamp.blog.hu Részletek a költözéssel kapcsolatban...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 05. 04.
A kupadöntős ellenfelünkhöz látogatunk ezen a szép szombat délutánon, akik eddig...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 05. 04.
Mosolyból sokféle létezik. Van felhőtlen, van keserű, van erőltetett, van vidám,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 05. 04.
Visszavágó. Nem szeretem ezt a szót, mert mintha kódolva lenne bele, hogy most a másik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tények a Neymar transzfer mögött

0 komment

Tegnap került szóba a kommentsorban az az ellentmondás, hogy miként lehetséges Messi tavalyi állítólagos felháborodása Neymar túl magas fizetésével kapcsolatban, miközben a klubon belüli játékosfizetések rangsorában a brazil nem is szerepel az első négyben (Messi, Xavi, Iniesta, Busquets).


Tegnap már reagáltam erre ott röviden, most itt a poszt arról, valójában mi is történt és arról, lényegében miről is folyik a bírósági tárgyalás. A szöveg – nem lehet más – száraz és hosszadalmasan taglal neveket, számokat, kitartás szükségeltetik a végigolvasásához és értelmezéshez. Ugyanakkor kiderül számunkra, miért is vádolta a sajtó az elhunyt Tito Vilanova nevének aljas besározásával Bartomeut az idén márciusban megtartott bírósági meghallgatása után.


A Neymar transzfer tényei:

 

2011. november 15-én született az első szerződés, az FC Barcelona (képviseli Sandro Rosell elnök és Josep Maria Bartomeu alelnök) és Neymar Jr. között, amelyben a játékost ügynökeként Neymar Sr., az édesapja képviseli az „N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.” nevében. Ebben a szerződésben az „N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.” kijelenti, hogy a játékos gazdasági jogait a 2014-es évtől birtokolja, ezzel együtt a játékos szabadon igazolhatóvá válik, tekintve, hogy szerződése lejár a Santos futballklubnál. A szerződés továbbá azt is tartalmazta, hogy a 2014/15-ös futballszezontól kezdődően a játékos gazdasági jogai az FC Barcelonáé lesznek, melyért a klub 40 millió eurót fizet. A szerződés rögzíti továbbá, hogy a játékos 36.125.000 euró fizetésben részesül majd öt év alatt. Valamint arról is nyilatkoznak a felek, hogy amennyiben az átigazolás bármely fél hibájából nem jönne létre 2014. augusztus 25-ig, a vétkes fél 40 millió euró kártérítést köteles fizetni. A szerződés rendelkezett arról is, hogy az „N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.” a játékos ügynökeként a játékos munkaszerződésének, médiajogait érintő szerződésének végleges megszületésében való közreműködéséért 5 % jutalékban részesül. Az „N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.” hivatalosan 2011. november 11-én került bejegyzésre, mindössze néhány nappal az első szerződés megkötése előtt, tulajdonosai pedig 50-50 %-ban Neymar Jr. szülei.


A második szerződés 2011. december 6-án került aláírásra, egyfajta hitelszerződésként, melynek értelmében az FC Barcelona 10 millió euró kölcsönt ad az “N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.”-nak, amely összeg akkor kerül visszafizetésre, amikor Neymar Jr. aláírja játékosszerződését 2014-ben.


A spanyol ügyész az iratok átvizsgálása után úgy ítélte meg, hogy az első megkötött szerződésben foglalt 40 millió euró valójában nem a gazdasági jogok megszerzéséről szólt, hanem aláíráspénz Neymar megszerzéséért. Ez egyben azt is jelenti, hogy az FC Barcelona 2011. decemberében már ki is fizetett 10 millió euró előleget a játékos megszerzése érdekében. És mivel Neymar Jr. 2011-ben még nem volt spanyolországi lakos, az FC Barcelonának kötelessége lett volna megfizetni az összeg után, a nem Spanyolországban élők miatt az országból kiutalt összeg után járó adót. Ez pedig 24 %-kal számolva 2,4 millió euró összeget jelent. Az Ügyészség vádiratában Sandro Rosellt nevezi meg, mint az adó kifizetéséről döntő illetékes személyt.


Sandro Rosell és Josep Maria Bartomeu a tárgyaláson elmondta, hogy 2013-ban az első csapat edzőjével (Tito Vilanova – szerk. megj.) történt egyeztetés után úgy döntöttek, előrehozzák Neymar leigazolását egy évvel. Ráadásul ehhez nem kérték és kapták meg a klub vezetőségének felhatalmazását, Rosell egy személyben döntött erről. Ugyanakkor az átigazolás felgyorsítása azt is jelentette, hogy nem az eredeti szerződés szerinti szabadon igazolható játékost szerzik meg, így tárgyalásokat kellett kezdeniük a Santos-szal a játékjogáról is. Továbbá, hogy a játékost ösztönözzék az egy évvel korábbi klubváltásra, további összeget ajánlottak fel számára az eredeti 2011-es megállapodásban foglaltakhoz képest.


Miután ezek a tárgyalások eredményesen lezárultak, Rosell és Bartomeu úgy döntött, hogy az átigazolás bejelentésével egyidejűleg nyilvánosságra hozzák az átigazolás összegét is, melyet 57,1 millió euróban jelöltek meg. Az összeg az első szerződésben szereplő 40 millió eurót tartalmazza, valamint további 17,1 milliót, melyet a Santos-nak fizet a Barcelona a játékosért. A valótlan bejelentés oka az volt, hogy 2013. május 14-én a klub igazgatósága nem többet, csupán 70 millió eurót hagyott jóvá, mint az első csapat átigazolási keretösszegét.


Az ügyész úgy ítélte meg, hogy az FC Barcelona és a Santos, valamint az FC Barcelona és más cégek közötti szerződéseknek az igazi oka nem volt más, mint elrejteni a valódi átigazolási összeget. A valótlan állítás további célja pedig ezzel együtt az volt, hogy kizárólag így tudta a klub az éves átigazolási keretösszeget betartani anélkül, hogy Rosell felhatalmazást kért volna a klub pénzügyi döntőbizottságától a keretösszeg emelésére. Az ügyészség megállapítása szerint Rosell kárt okozott a klubnak azzal, hogy hamis adatokat közölt a klub pénzügyi ellenőrzésért felelős személyek felé, de ezentúl a klub teljes tagságának is.


Összesen négy különböző szerződés született a második alkalommal a Barcelona és a Santos között.


2013. május 13-i keltezésű az, amelyben azt írják le, hogy a Barcelona 17,1 millió eurót fizet a Santos-nak átigazolási díjként, a szerződés aláírói a Barcelona részéről Rosell és Bartomeu.


2013. július 25-én született a szerződés, amely a két klub utánpótlás akadémiájának jövőbeni együttműködéséről szól, valamint elővásárlási jogot biztosít a Barcelonának három Santos fiatalra, összesen 7,9 millió euró összegben. A szerződést az előzőekkel egyezően Rosell és Bartomeu írta alá.


A szerződésben rögzített játékosok:


Victor Andrade Santos, akiért a Barcelona 3,2 millió eurót fizetett, majd a játékos 2014-ben a portugál Benficához távozott, ingyen. A Barcelona azt állította, hogy a játékos fejlődését nem ítélték később elégségesnek, ezért lemondtak megszerzésének jogáról.


Givanildo Pulgas da Silva, akiért a Barcelona 1,8 millió eurót fizetett, majd a játékos 2014. december 30-án végül a Coritibához igazolt. A Barcelona magyarázata szintén az volt, hogy nem teljesítette be a várt fejlődést.


Gabriel Barbosa Almeida, akiért a Barcelona 2,9 millió eurót fizetett. Az ő esetében a Barcelona továbbra is fenntartja az elővásárlási jogát, amely azonban 2015. szeptember 24-én lejár.


2013. május 31-én született meg a szerződés, amelyben a két klub megegyezik egy barátságos mérkőzésről a Barcelona és a Santos között, melyet a brazil klub szervezésében kell elfogadnia a Barcelonának. Ez a szerződés magában foglalja továbbá azt is, hogy amennyiben erre a mérkőzésre nem kerül sor a megjelölt határidőn belül, valamint eddig az időpontig Neymar Jr. még mindig a Barcelona játékosa, a Barcelona további 4.5 millió eurót köteles fizetni a Santos-nak, átigazolási összegként. Az aláírók a Barcelona részéről szintén Rosell és Bartomeu.


Szintén ezen a napon született meg az a szerződés, amelyben az FC Barcelona meghívja a Santos-t a 2013-as Joan Gamper Kupára, mely mérkőzés hagyományosan a Barcelona szezonindító eseménye.


Ezen szerződéseken túl Rosell aláírt egy külön megállapodást arról, hogy a Barcelona további 2 millió eurót fizet a Santos-nak abban az esetben, ha Neymar Jr. az Aranylabda szavazás legjobb három jelöltje közé kerülne, az idő alatt, amíg a játékos a katalán klub játékosa.


Összegezve a fentieket, a Barcelona mindösszesen 25.141.000 eurót fizetett ki a Santos-nak.


11.271.000 eurót, melyből 17.1 milliót a gazdasági és egyéb jogokért, további 1 %-ot pedig banki utalási díjként, 5.944.750 eurót 2013. július 31-én, 1.955.250 eurót 2013. augusztus 31-én a két klub utánpótlás akadémiája közötti együttműködési díjként.

A fentieken túl 2013-ban összesen hét szerződés született az FC Barcelona, Neymar Jr, Neymar Sr, valamint különböző gazdasági társaságok között, mely utóbbiak Neymar Sr tulajdonában vannak.


A 2013. június 3-án, az FC Barcelona és a “N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.”, valamint Neymar Sr. között született szerződés első pontja azt foglalja magában, hogy semmissé nyilvánítja a klub és a társaság között korábban, 2011. november 15-én aláírt első szerződést. A szerződés elismeri továbbá, hogy az FC Barcelona megsértette az első szerződés egyik kitételét, ezért a klub köteles kifizetni a 40 millió eurót, büntetés gyanánt. Ugyanakkor a szerződés egy fizetési ütemezést is magában foglal, azzal, hogy a klub 2011-ben már kifizetett 10 milliót, 2013. szeptember 16-ig köteles fizetni további 25 milliót, majd 2014. január 30-án 5 milliót.


Az ügyész megállapítása szerint ez a két szerződés nem különbözik semmiben egymástól, csupán abban, hogy más fizetési ütemezést és határidőt szabott meg, így a korábbi, 2011-es szerződés elmaradt adófizetési kötelezettsége továbbra is fennállt volna. Ugyanakkor az új szerződés az eredeti 40 millió eurón felül kötelezi az FC Barcelonát egy 8,5 millió eurós átigazolási bónuszpénz kifizetésére is, melyet 2013. szeptember 15-én köteles a klub kifizetni. (Érdekesség, hogy ezen összeg után megfizetésre került az összeg után járó adó.) Ugyanakkor a játékos számára öt évre kifizetendő jövedelem összege 45.9 millióra emelkedik, amely magasabb, mint az eredetileg kialkudott fizetés. (Tehát a Neymar felé évente játékosként kifizetett összeg 9,180,000 euró, így máris kiderült számunkra, miért nem tartozik hivatalosan a legjobban fizetettek közé – szerk. megj.)


Szintén 2013. június 3-án került aláírásra az úgynevezett képi jogokról szóló szerződés az FC Barcelona és az “N&N ADMINISTRACAO DE BENS, PARTICIPACOES E INVESTIMENTOS LTD.” között, mely utóbbiban fele-fele arányú tulajdonrésszel rendelkezik Neymar Jr és Neymar Sr. E szerződés egyik pontja rendelkezik arról, hogy az FC Barcelona 1.5 millió euró ellenértékben birtokolhatja e jogokat. A klub az ez után esedékes 15 % adót megfizette, mintegy 225.000 euró összegben. Továbbá az is rögzítésre került, hogy a Barcelona ezen jogok birtokosaként szezononként legalább 900.000 eurót fizet az “N&N ADMINISTRACAO DE BENS, PARTICIPACOES E INVESTIMENTOS LTD.”-nek a jogok felhasználásáért.


A képviseleti és vezetési szerződés a Barcelona és a “N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.” között rögzíti, hogy Neymar Sr, mint a játékos ügynöke 5 %-ban részesül a játékos fizetéséből és a képi jogokból származó bevételekből. Ez a 2013. július és december közti 2.549.700 euró fizetés után, 8.5 millió aláírási bónusz után és 1.5 millió euró képi jogok után jár. E címszavak alatt összesen 627.485 eurót fizetett ki a Barcelona.
Az ügyész úgy ítélte meg, hogy ezek a kifizetések valójában nem a játékos ügynökének, hanem magának a játékosnak kerültek kifizetésre, mert az ügynök nem a klubnak, hanem a játékosnak dolgozott. Ráadásul a játékos munkaszerződésében kikötötték, hogy az ügynök szolgáltatása a szerződés aláírásakor kizárólag az ügynök felelőssége.


A játékos megfigyelői szerződésben 400.000 euró kifizetésére kötelezte magát a Barcelona az “N&N CONSULTORIA ESPORTIVA E EMPRESARIAL LTDA.” felé (Neymar Sr), melyet öt éven keresztül fizet, összesen 2 millió euró összegben. Ez az összeg független attól, hogy a Barcelona az öt év során hány játékost igazol az ügynökön keresztül Brazíliából, azok külön pénzügyi elszámolás tárgyát képezik a későbbiekben.


Az képviseleti szerződésben rögzítésre került, hogy a Barcelona évi 800.000 eurót, 5 év alatt összesen 4 milliót fizet a “NEYMAR SPORT E MARKETING S/S LTDA – NR SPORTS”-nek (képviseli Neymar Sr) azért, hogy a cég marketing partnereket kutasson fel Brazíliában a klubnak és a játékosnak. A kifizetések függetlenek attól, hogy valóban sikerül-e a későbbiekben ilyen partnereket találni.


Az ügyész úgy ítélte meg, hogy mivel ez a szerződés nem tartalmaz kötelezettségeket, csupán egy eszköz a kifizetés egy részének legalizálására, más célja nem is volt.


Összegezve a fentieket, a Neymar transzfer során összesen 83.371.000 euró kifizetésére került sor.
·    25.171.000 euró a Santos FC-nek;
·    10 millió aláírási bónusz részlet 2011-ben;
·    25 millió aláírási bónusz részlet 2013-ban;
·    5 millió aláírási bónusz részlet 2014-ben;
·    8.5 millió aláírási bónusz a játékos munkaszerződése alapján 2013-ban;
·    1.5 millió a képi jogokért 2013-ban;
·    627.485 euró 2013-ban ügynöki jutalékként;
·    400.000 euró a játékos figyelői feladatokért 2013-ban;
·    800.000 euró a képviseleti feladatokért 2013-ban;
·    1.275.000 euró a képi jogokért 2014-ben;
·    297.515 euró 2014. szeptemberben, nem pontosan meghatározott céllal
·    1.6 millió euró kötelezettség maradt fenn a jövőbeni játékosfigyelői munkáért
·    3.2 millió euró kötelezettség maradt fenn a jövőbeni képviseleti feladatokért


További lehetséges kifizetés 4.5 millió a Santos-nak, ha az elvállalt barátságos mérkőzés nem valósulna meg és 2 millió szintén a klubnak, ha Neymar az Aranylabda szavazás három legjobbja közé kerül, amíg a Barcelona játékosa.


Az ügyész úgy ítélte meg, hogy Sandro Rosell kárt okozott a Barcelonának azzal, hogy hazudott a valós átigazolási összeget illetően és büntetőjogi felelőssége áll fenn amiatt, hogy szimulált szerződésekkel próbálta a valós összegeket eltakarni.


Az ügyész úgy ítéli meg, hogy az alábbi adókötelezettségek nem kerültek teljesítésre:
·    24% (nem spanyolországi lakos felé kiutalt összeg után járó adó) a 2011-ben aláírási bónuszként kifizetett 10 millió euró után (2.4 millió euró).
·    24.75% (nem spanyolországi lakos felé kiutalt összeg után járó adó) a 2013-ban aláírási bónuszként kifizetett 25 millió euró után (6.187.500 euró).
·    24.75% (nem spanyolországi lakos felé kiutalt összeg után járó adó) a 2013-ban a képi jogokért kifizetett 1.5 millió euró után (371.250 euró). Ebből az összegből megfizetésre került 225.000 euró, a hiányzó összeg 146.250 euró.
·    24.75% (nem spanyolországi lakos felé kiutalt összeg után járó adó) a 2013-ban ügynöki jutalékként kifizetett 627.485 euró után (155.302,54 euró)
·    24.75% (nem spanyolországi lakos felé kiutalt összeg után járó adó) a 2013-ban játékosfigyelői munkáért kifizetett 400.000 euró után (99.000 euró)
·    24.75% (nem spanyolországi lakos felé kiutalt összeg után járó adó) a 2013-ban ügynöki jutalékként kifizetett 800.000 euró után (198.000 euró)
·    52% (spanyolországi adózó) a 2014-ben aláírási bónuszként kifizetett 5 millió euró után (Neymar Jr. 2014-ben már több, mint 183 napja élt Spanyolországban, így már helyi adózónak minősül) (2.6 millió euró)
·    52% (spanyolországi adózó) a 2014-ben a képi jogokért kifizetett 1.275.000 euró után (663.000 euró). Ebből megfizetésre került 191.250 euró (471.750 euró)
·    52% (spanyolországi adózó) a 2014. szeptemberében kifizetett 297.515 euró után (157.707,8 euró). 76.634.96 euró ebből megfizetésre került. (81.072,84 euró)


Miután a spanyol adóhatóság értesítette a Barcelonát, hogy vizsgálat folyik az átigazolás ügyében, a klub 2014. február 24-én befizetett 14,788,33 eurót, értelmezési különbségekkel magyarázva a klub adóhátralékát. Így pillanatnyilag csak a késedelmi díjak képezik követelés tárgyát, amely a 2011, 2013 és 2014 évekre mindösszesen 372.950,53 euró.

Más a helyzet viszont a büntetőjogi felelősséggel, ugyanis az Ügyészség szerint Sandro Rosell 2011-ben és 2013-ban elkövetett adócsalás és vállalati bűnözés, Josep Bartomeu 2014-ben elkövetett adócsalás, valamint az FC Barcelona 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben elkövetett adócsalás miatt ül a vádlottak padján.


Az ügyész az alábbi büntetést kérte a vádlottakra:


·    Sandro Rosell
o    A 2011-ben elkövetett adócsalás büntette miatt 3 év 3 hónap szabadságvesztés és 4.8 millió euró bírság megfizetése,
o    A 2013-ban elkövetett adócsalás büntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 20.358.157,62 euró bírság megfizetése,
o    Vállalati bűncselekmény miatt 9 hónap szabadságvesztés.


·    Josep Maria Bartomeu
o    A 2014-ben elkövetett adócsalás büntette miatt 2 év 3 hónap szabadságvesztés és 3.830.645,68 euró bírság megfizetése.


·    FC Barcelona
o    2011-ben elkövetett adócsalás bűntette miatt 4.800.000 euró bírság megfizetése,
o    2013-ban elkövetett adócsalás bűntette miatt 13.572.105,80 euró bírság megfizetése,
o    2014-ben elkövetett adócsalás bűntette miatt 3.830.645,68 euró bírság megfizetése.

Forrás: http://grup14.com/article/the-neymar-case-explained


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek