AJÁNLÓ
 
09:59
2016. 03. 25.
Még tavaly decemberben esett meg az eset, hogy Gaggio1981 az egyik kommentjében olyan sikerülten...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2016. 03. 25.
A klub BL-szerepléseit felelevenítő sorozatunkban [sic!] ezúttal egy kis kitérőt teszünk,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2016. 03. 25.
A kötelező technikai jellegű problémák után (miért nem láttam, amit írtam, most meg mégis?...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2016. 03. 25.
A tegnapi mérkőzésen egy újabb utat tehettünk meg a Lucho-féle hullámvasúton, amely...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2016. 03. 25.
Az volt a jó a tegnapi meccs forgatókönyvében, hogy kb. minden jóérzésű barcelonai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A halhatatlan

0 komment

Cruyff halhatatlan

Nem csak leírni, felfogni is nehéz, mennyit köszönhet az FC Barcelona és világ labdarúgása Johan Cruyffnak. Katalónia és az amszterdami 1973-ban találtak egymásra, s kettejük csapongó szerelme a professzor életének utolsó lehelletéig kitartott. Egyenes, tisztánlátó, zseniális játékos és edző volt, aki bár a rákkal vívott harcban végül elbukott, de hagyatékát az FC Barcelona és világ labdarúgása örökre megőrzi. Jonathan Wilson soraival tisztelgünk Johan Cruyff előtt, akinek öröksége játékosként és edzőként is páratlan a labdarúgás történetében.

 

Johan Cruyff a modern labdarúgás felfedezője. Csodálatos, briliáns és inspiráló játékos volt. Pusztán ezért is vár rá egy hely a Pantheonban, de amit edzőként tett, az szinte példátlan. Amikor 1988­-ban átvette az FC Barcelona vezetését, a klub 1960-­ig visszamenőleg csak két bajnoki címet ünnepelhetett. Az 1988 óta eltelt 27 évben a Barcelona 13 bajnoki címet és öt Bajnokok Ligája elsőséget zsebelt be. Ami azonban még ennél is fontosabb, Cruyff Barcelonája adta a modern labdarúgásnak a domináns játékstílus filozófiáját. 

Cruyff halhatatlan

Cruyff volt az a labdarúgó az FC Barcelonánál, aki azt javasolta, hogy a La Masia legyen a sikerek alapköve. Ő volt az, aki a 90­-es évek elején újraalkotta azt a filozófiát, amelyet játékosként maga is képviselt Rinus Michels munkássága alatt: az Amszterdamból átvett Totális Futball filozófiáját.

Az alapelv azóta sem változott: ha nálad van a labda, nem kaphatsz gólt. Labdavesztésnél támadj le magasan, hogy az ellenfélnek ne jusson terület. Használd a lescsapdát proaktívan, hogy hibára kényszerítsd az ellenfeled. Válassz olyan kapust, aki a lábával is jó, hogy a magasra tolt védelem mögött be tudjon segíteni, s ha kell, ne féljen kilépni a kapujából. Letámadás és labdabirtoklás, letámadás és labdabirtoklás.

Cruyff halhatatlan

Cruyff négy egymást követő bajnokságot nyert a Barca edzőjeként, és 1992-­ben, ­ a klub történetében először ­ az Európa Kupát is sikerült elhódítania. Teljesen megváltoztatta a csapat mentalitását. 1996-­ban távozott a klubtól, s helyét Bobby Robson vette át, aki maga is tulajdonképpen egyfajta követője volt a holland által képviselt filozófiának. Robson a West Bromwich Albionban az alatt a Vic Buckingham keze alatt formálódott labdarúgóvá, aki korábban Cruyffnak is megadta a lehetőséget az Ajax csapatában, és aki Michels elődje volt Barcelonában.

Robson hamarosan átengedte helyét annak a Louis van Gaal­nak, aki az 1995­-ben Bajnokok Ligjáját nyerő Ajax Amszterdammal újraértelmezte a totális futballt. Ő és Cruyff között híresen nagy volt az ellentét, mivel Cruyff úgy érezte, van Gaal futballja túlságosan mechanikus. Ugyanakkor bármennyire is mély és összeegyezhetetlen különbségek voltak kettejük gondolkodásmódja között, ugyanarról az alapvető filozófiáról vitatkoztak. Lehet, hogy máshogyan olvasták a szöveget, de ugyanarról a könyvről beszéltek. A könyvről amelyet Michels és Cruyff együtt írtak.

Cruyff halhatatlan

Robson ajánlására van Gaal maga mellé vette José Mourinhót ­ aki jóval többé vált, mint egy szimpla tolmács ­ amolyan harmadik számú asszisztensének. A középpályáján pedig ekkor már ott szerepelt Pep Guardiola és Luis Enrique. Egy évvel később Phillip Cocu is csatlakozott a csapathoz, majd Ronald Koeman is visszatért asszisztensi szerepkörben. Frank de Boer az ezt következő évben csatlakozott a Barcához, Laurent Blanc a Robson alatti évben volt a csapat játékosa, Julen Lopetegui pedig a klub tartalék kapusaként tanulhatta a szakmát. A tavaly BL negyeddöntőjébe jutó csapatok fele a kilencvenes évek második felének Barcelonájában kovácsolódott. Ha más perspektívából kívánjuk nézni, akkor 1996 és 2000 között a Barcelona, Bayern München, Paris St­Germain, Manchester United, Ajax, Eindhoven és Southampton jelenlegi vezetőedzői mindannyian az FC Barcelona kötelékébe tartoztak játékosként vagy alkalmazottként. Mindannyian Cruyff hatása alá kerültek. "Cruyff építette a kápolnát," mondta egyszer Guardiola a Barca trénereként. "A mi dolgunk ápolni azt."

Frank Rijkaard, aki játszott Cruyff és később Van Gaal alatt is az Ajax csapatában, 2006-­ban a Bajnokok Ligája győzelemmel tette le az FC Barcelona évtizedes uralmának alapkövét. Guardiola, akire Cruyff a tartalékok között figyelt fel, és aki a hollandnak köszönheti a debütálását a Barca első csapatában, folytatta további két BL győzelemmel. Az idei szezonban pedig Luis Enrique lehet az első edző, akinek sikerülhet a duplázás a Bajnokok Ligájában. Mindez Cruyff futballjával.

Voltak persze, akik szembe mentek Cruyff tanaival. Mourinho, ­ aki szintén a Barca edzői székére pályázott 2008­-ban, de a vezetőség inkább Pepnek szavazott bizalmat ­ úgy tűnik a Barcelona ellen fordult. Az FC Portónál a Cruyff­-féle letámadást favorizálta, de később változtatott az elvein. Úgy gondolta, a nagy mérkőzéseket labda nélkül van esélye megnyerni, kivárva az ellenfél hibáit.

A pályán a játék szinte minden elemében anti­-Barcásként mutatkozott, és a labdabirtoklást már-már radikális módon  figyelmen kívül hagyó taktikával operált. A portugál ugyanakkor elismerte Cruyff befolyását, hisz a két stílus közti vita is a Barcánál szerzett tapasztalatain alapul. És ezek csak azok az emberek, akik Cruyff közvetlen befolyása alól kerültek ki.

Cruyff halhatatlan

Rengetegen voltak és vannak azok is, akik csak bizonyos távolságból figyelték a munkásságát. Arséne Wenger mindig is nyíltan vallotta, számára a Michels és Cruyff által kifejlesztett totális futball a követendő modell. Még azok is, akik keményfejűnek és a sport esztétikai értékeivel kevésbé befolyásolhatónak tűntek is bevallották a stílus rájuk gyakorolt hatását. "Gyerekként," mondta Arrigo Sacchi, a nagy AC Milan edzője,"szerelmes voltam a Honvéd játékába, majd a Real Madridéba, aztán a brazilokéba. Mindannyian fantasztikus csapatok voltak. De az 1970­-es évekbeli holland válogatott volt az, amelyiktől elállt a lélegzetem. Rejtély volt. A televízió egyszerűen túl kicsi volt, úgy éreztem látnom kell az egész pályát ahhoz, hogy teljesen megértsem és értékelhessem mit is csinálnak."

Cruyff, a játékos dicsőségesen pimasz volt. Könnyed. Kecses. Egy zseni, aki bebizonyította, hogy az ész képes diadalmaskodni az erő felett. Végignézni, ahogyan az általa vezetett Hollandia 1974­-ben nyílként suhan át Uruguayon és Argentínán, vagy ahogyan az Ajax 1973­ban az Európa Kupa döntőjében túljár a Juventus eszén olyan volt, mint amikor a bábmester játszadozik az ólomlábú ellenfeleivel.

Cruyff, az edző, képes volt megőrizni a játék örömét és szépségét, és ami a legnehezebb, mindezt átadni a játékosainak is. Sosem volt ilyen kaliberű játékos, aki edzőként is ekkora befolyással lett volna a labdarúgásra. Egyedülálló, zseniális alakja az FC Barcelonána és a világ labdarúgásának.

"A győzelem", nyilatkozta egyszer Cruyff "nagyon fontos dolog, de hogy meglegyen a saját stílusod, hogy az emberek utánozni akarjanak, imádjanak, az a legnagyobb ajándék." Senkinek nem volt ekkora befolyása a labdarúgásra: a hagyatéka maga a modern futball.


comments powered by Disqus

Facebook

Következő mérkőzésünk

Powered by whatsthescore.com

A bajnokság állása

Widget powered by WhatstheScore.com

Feedek